Dynamics of wall bounded turbulence
Duvar sınırlı türbülans dinamiği
  1. Tez No: 167212
  2. Yazar: OZAN TUĞLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN TARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: duvar sınırlı türbülans dinamiği, Deneysel özdeğer fonksiyonları, Türbülansa geçiş, Galerkin projeksiyonu, Wall bounded turbulence, Karhunen-Loeve decomposition, Transition to turbulence, Galerkin projection
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Öz DUVAR SINIRLI TURBULANS DİNAMİĞİ Ozan Tuğluk Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan I. Tarman Ocak 2005, 77 sayfa Deneysel özdeğer fonksiyonlarına (Karhunen-Loeve) ayrıştırma yöntemi, sinyal işleme, veri sıkıştırma, düşük boyutlu model oluşturma alanlarında kullanılan bir araçtır. Hesaplamalı akışkanlar mekaniğinde, bu yöntem benzer amaçlarla kullanılabilir. Bu alanda oluşturulan modeller, düşük hesaplama gücü gereksinimleri ve akış içerisindeki alt-akışların etkileşimlerinin incelenmesine olanak tanımalarından, yararlı olabilmektedir. Ancak bu indirgenmiş modellerin, özellikle türbülanslı akışlarda, akışın tüm dinamiğini kapsamayabileceği unutulmamalıdır. Sunulan çalışmada, deneysel özdeğer fonksiyonları, Navier-Stokes denklemlerinin, duvar sınırlı türbülanslı akış özelinde, Galerkin projeksiyonu yöntemi ile, indirgenmiş modellerini oluşturmak için kullanılmıştır. Oluşturulan nonlineer dinamik sistemler, türbülansa geçiş bölgesinde akış dinamiğinin niteliksel incelenmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF WALL BOUNDED TURBULENCE Ozan Tuğluk M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hakan I. Tarman January 2005, 77 pages Karhunen-Loeve decomposition is a well established tool, in areas such as signal pro cessing, data compression and low-dimensional modeling. In computational fluid me chanics (CFD) too, KL decomposition can be used to achieve reduced storage re quirements, or construction of relatively low-dimensional models. These relatively low-dimensional models, can be used to investigate the dynamics of the flow field in a qualitative manner. Employment of these reduced models is beneficial, as the they can be studied with even stringent computing resources. In addition, these models enable the identification and investigation of interactions between flowlets of different nature (the flow field is decomposed into these flowlets). However, one should not forget that, the reduced models do not necessarily capture the entire dynamics of the original flow, especially in the case of turbulent flows. In the presented study, a KL basis is used to construct reduced models of Navier- ivStokes equations in the case of wall-bounded turbulent flow, using Galerkin projection. The resulting nonlinear dynamical systems are then used to investigate the dynamics of transition to turbulence in plane Poiseuille flow in a qualitative fashion. The KL basis used, is extracted from a flow filed obtained from a direct numerical simulation of plane Poiseuille flow.