Yeni ürün geliştirme süreci başarı ve başarısızlık nedenleri
New product development process success and failure reasons
  1. Tez No: 127094
  2. Yazar: NİHAN MÜSELLİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET URAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni urum Geliştirme vnı, new product development IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ, BAŞARI VE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ Bu çalışmada; dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallan sektörlerinde gerçekleştirilen yeni ürün geliştirme sureci incelenmiş, sektör ve ürüne bağlı olarak süreçteki benzerlik veya farklıklar belirlenmeye çalışılmış ve geliştirilen yeni ürünlerin başarılı/ başarısız olmasını etkileyen ana etkenler saptanmaya çalışılmıştır. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallan sektörleri karşılaştırıldığında dayanıksız tüketim mallan sektöründe çok daha yoğun ve hızlı bir yeni ürün geliştirme sürecici olduğu gözlenmiştir. Geliştirilen ürünlerin başarılı olarak değerlendirilebilmesi için satış performansı ve karlılık açısından yüksek satış oranın sahip olmaları gerektiği belirlenmiştir. Geliştirilen yeni ürünlerin başarılı olabilmesi için tüketici istek ve ihtiyaçlarım anlamaları, tüketiciye rakip ürünlere kıyasla yüksek fayda sunması gerekiği ve pazalama ve üst yönetimin desteğini almış olması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY NEW PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS SUCCESS AND FAILURE REASONS In this study by obtaining both fast manifacturing and durable consumer goods industry, we want to explain new product development prosess for each industry and find the same or different stages for due to industry or the product itself and also reasons for success or fails for the new products. In fast moving consumer goods industry more and faster new product development process is observed than durable consumer goods industry. To say a new product successful, it is observed that its sales volume and profit should be high. And also for a new successful product,! t is established that it should give more benefit to consumer than competitive products, should understand consumer needs, be fist for the market and be supported by marketing strategy and top management.