Adi yalancıdarı (Paspalum dilatatum Poir.) bitkisinin genç salkımlarından kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonuna genotip, oksin ve konsantrasyonlarının etkisi
Effect of genotype, auxin and its different concentrations on callus formation and plant regeneration in young inflorescences of dallis grass (Paspalum dilatatum Poir.)
  1. Tez No: 167500
  2. Yazar: SÜLEYMAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adi yalancıdan (Paspalum dilatatum Poir.), genç salkım, in vitro kültürü, dicamba, pikloram, Dallisgrass {Paspalum dilatatum Poir.), young inflorescences, in vitro culture, dicamba, picloram
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada, 1998 yılında doğal meralardan toplanarak klon halinde Tarla Bitkileri Araştırma Alanına dikilmiş olan 8 farklı adi yalancıdan (Paspalum dilatatum Poir.) ekotipinden alınan genç çiçek salkımlarının in vitro kültürde eksplantat olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlan, in vitro kültürde eksplantat olarak kullanılan genç salkımların kallus indüksiyon oram, ekotiplere bağlı olarak % 21.8 ile % 60.1 arasında, petri kutusu başına kallus ağırlığı 133.2 mg ile 380.3 mg arasında ve salkım segmenti başına gerçekleşen rejenerat sayısı 0.78 ile 2.7 arasında değişmiştir. En yüksek kallus indüksiyonu, kallus ağırlığı ve rejenerasyon oranı, dicambanın (3,6-dikloro- 2metoxibenzoikasit) 2.5 mg/l'lik ve pikloramın (4-amino-3,5,6- trikloropiklonik asit) "7.5 veya 10 mg/l'lik konsantrasyonlarından sağlanmıştır. 2004, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, 8 different dallisgrass (Paspalum dilatatum Poir.) clones, gathered from natural range in 1998, were planted in fields at Crop Science Research Station, Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey. For young panicula; in vitro explants, callus induction rates, callus weight per pedri dish and number of regenerants per inflorescences were ranged between 21.8%- 60.1%, 133.2-380.3 mg and 0.78-2.7 respectively, depending on the genotypes. The highest callus rate, callus weight and regeneration rate were obtained from the medium involving dicamba auxin (2.5 mg/1) and picloram auxin 7.5-10 mg /l concentrations.