Bazı ekmeklik buğday melezlerinde F1 populasyonunun bitkisel özellikleri ve melez gücünün belirlenmesi
Determination of plant characteristics and heterosis on some wheat hybrids
- Tez No: 167505
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Heterosis, heterobeltiosis, buğday, yarım diallel melezleme, Heterosis, heterobeltiosis, wheat, half diallel crossing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ill ÖZET BAZI EKMEKLİK BUĞDAY MELEZLERİNDE Fİ POPULASYONUNUN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE MELEZ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ Bu araştırma yedi ekmeklik buğday çeşidi ve bunların yarım diallel melezlerinden oluşturulan populasyonun melez gücünü belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada başaklanma süresi, başaklanma-erme süresi, bitkideki kardeş sayısı, bitkideki başak sayısı, bitki boyu, başakta başakçık sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve bitki tane verimi gibi özellikler incelenmiştir. Başakta başakçık sayısı ve başakta tane sayısı için pozitif, diğer bütün özellikler için negatif melez gücü tespit edilmiştir. 2005, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DETERMINATION OF PLANT CHARACTERISTICS AND HETEROSIS ON SOME WHEAT HYBRIDS The objective of this study was to determine hybrid vigour of the population generated from seven bread wheat cuitivars and their half-diallel crosses. In this research, agronomic and yield component traits such as heading time, heading maturation period, tillering number per plant, spike number per plant, plant height, spike height, number of kernels per spike, grain weight per spike, thousand kernel weight and grain yield per plant were analyzed. For spikelet number and kernel weight per spike, a positive hybrid vigour was observed. For all other characters, a negative hybrid vigour was obtained. 2005, 56 pages