%0.3 C'lu, %0.5 C'lu ve %0,7 sade karbonlu yapı çeliklerinin kesici olarak kullanımlarında kesici performanslarının karşılaştırılması
Conparison of tool life performances of different steel compositions with 0,3%,0,5% and 0,7% plain carbon
  1. Tez No: 167507
  2. Yazar: FATİH ÇANKUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA YILDIRIM, PROF.DR. ZAFER SAVAŞ DOĞANTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl işlem, aşınma davranışları, kesici takımlar, Heat treatments, wear behavior, cutting tools
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET % 0.3 C'lu, % 0.5 C'lu ve % 0,7 SADE KARBONLU YAPI ÇELİKLERİNİN KESİCİ OLARAK KULLANIMLARINDA KESİCİ PERFORMANSLARININ KARSILASTHULMASI Günümüzde endüstrinin her alanında modern, kaliteli ve hızlı üretim bir yaşam haline gelmiştir. Bilindiği üzere işçilik, makine amortismanları ve yan giderler üreticiyi dayanma zamanı en yüksek olan takımları kullanmaya zorlamaktadır. Bu nedenle yüksek kaliteli ve modern nitelikte kalemlerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Takım aşınması talaşlı imalatın temel problemlerinden biridir. Çünkü aşınan takım işgücü, malzeme ve zaman kaybına sebep olurken; işlem verimliliği ve maliyetini olumsuz etkiler. Bu yüzden takım aşınmasının kontrollü gerçekleşmesi istenir. Takım malzemelerinin seçimi işleme özelliklerine bağlıdır. Kesici takım malzemelerinin genel özelliklerinin bilinmesi istenir. Kesme işlemlerinde sertlik, kızıl sertlik, aşınma direnci, tokluk ve üretim maliyeleri bilinmesi gerekli özelliklerdir. Doğru takınım seçilmesi, yüksek çalışma sıcaklığının azaltılması, takım ve iş parçası arasındaki sürtünmenin oluşturduğu aşınmanın uygun olması, yüksek kesme hızlarının elde edilmesini sağlar. Böylece takım ömrünün ve kesme oranının artması ile üretim maliyetlerinin azalması sağlanır. Takım malzemeleri üç ana grupta toplanabilir. Bunlar; metal esaslı, sinterlenmiş karbür esaslı ve seramik esaslı takımlardır. Bugün genellikle; yüksek hız çelikleri ve sementit karpit kesici takımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada takım çeliklerinin genel özellikleri ve aşınma davranışları geniş olarak anlatılmış ve deneyde kullanılan numunelerin kimyasal bileşimleri, mikro yapı özellikleri, ısıl işlemi (normalize) ve yüzey pürüzlülük değerleri incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda numunelerin ısıl işlem özellikleri, aşınma davranışları, metalografik yapılan, çentik darbe dayanımları, çekme dayanımları, yüzey pürüzlülük değerleri ve kesici takımların aşınma davranışları tespit edilmiş ve sonuçlar tartışılıp irdelenmiştir. 2005, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT COMPARISON OF TOOL LIFE PERFORMANCES OF DIFFERENT STEEL COMPOSITIONS WITH 0.3 %, 0.5 % AND 0.7 % PLAIN CARBON Modem, quality and fast production has played an important role in every industry fields in recent years. Workmanship, amortizing of machinery and several other expenditures force the producers to use tools having a longer life, so that, the use of high quality and modern work steel becomes a necessity. Tool wear is one of main problems in machining. Because, while worn tool causes loss of labor, material and time, it affects adversity the process efficiency and increases the cost. Therefore, tool wear is expected to be controlled. The selection of tool materials requires a knowledge about the properties of tool materials. Cutting tool materials are required to have the following common properties; hardness and red hardness, wear resistance, toughness and cost both in production and in cutting operation. By choosing correct cutting tool and eliminating high temperature wear due to friction between tool and work piece, high cutting rate is obtained. Thus, by increasing tool life and cutting rate, production costs are decreased. Tool materials are classified into three main groups; metal base tools, carbide base tools, and seramic base tools. Nowadays, high speed steels and cemented carbides are commonly used as tool materials. In this thesis, general specifitions of cutting tool steels and wearing behavior are studied in detail. Also, chemical analysis, macrostructure, heat treatment (normalisation), notch impact strength, tensile strength, surface roughness have been examined for the samples used in experiments. Wearing behaviors of the cutting tools behaviors are determined with these experiments and examined the results are discussed. 2005, 89 pages