Lineer interval denklem sistemleri için çözüm yolları
Some methods for solving linear interval equations
  1. Tez No: 167529
  2. Yazar: ÇAĞRI KEMAL ERDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HİLMİ BERKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: interval, interval Matris, H-matris, M-matris, Lineer interval Denklem Sistemleri, Gauss Eleminasyon Metodu, Interval, Interval Matrix, H-matrix, M-matrix, Linear Interval Equations Systems, Gaussian Elemination Methods
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNEER INTERVAL DENKLEM SİSTEMLERİ İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI Çağrı Kemal ERDAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Ahmet Hilmi BERKSOY 2005, Sayfa 45 Jüri: Doç. Ahmet Hilmi BERKSOY Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE interval aritmetik reel sayılardan ziyade aralıklar üzerinde tanımlanmıştır, interval aritmetiğin ilk formları muhtemelen 1924 yıllarında J.C. Burkul tarafından ortaya konulmuştur. Modern anlamda ise R. E. Moore tarafından 1960 lı yıllarda doktora teziyle ortaya konulmuş daha sonra bu konu hakkında binlerce kitap süreli yayın basılmış, periyodik konferanslar yapılmıştır, interval hesaplamalar reel sayılara göre daha karmaşık olduğundan çeşitli yazılımlar kullanmışlardır. Bu tezde, lineer interval denklem sistemlerinin çözümü için Gauss eleminasyon metodunu kullanarak çözüme kabuk bulmaya çalışılmıştır. Bunun için öncelikle interval, interval matris, H-matris, M-matris tanımlan verilmiş, daha sonra lineer denklem sistemlerinin çözümüne geçilmiştir. Bunu için bildiğimiz anlamda Gauss Eleminasyon Metodunu intervallere genişletmiş, ve bu denklem çözümü için bir algoritma verilmiştir. Son olarak 3 boyutlu lineer interval denklem sistemini çözümünü bulan program yapılmış, daha önceden Mathlab ve Mapple dan elde edilen sonuçlarla bizim programın sonuçlan karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME METHODS FOR SOLVTNG LINEAR INTERVAL EQUATIONS Çağrı Kemal ERDAL Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Doç. Ahmet Hilmi BERKSOY 2005, Page 45 Jury: Doç. Ahmet Hilmi BERKSOY Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE Interval arithmetic is an arithmetic defined on sets of intervals, rather than sets of real numbers. A form of interval arithmetic perhaps first appeared in 1924 and 1931. Modern development of interval arithmetic began with R. E. Moore's dissertation. Since than thousand of resarch articles and numerous books have appeared on the subject. In this thesis, we studied Gaussian elemination Methods for finding a hull of linear interval equations systems. First section, we defined of intervals, interval matrix, H-matrix and M-matrix. Second section, we defined linear interval equations systems and enlarged Gaussian Elemination Algorithm for interval systems. Finally we preapared a program for 3 dimensions linear interval equations sytems. So we collated of Mapple's Mathlab's and our program's corollary.