Eşzamanlı diophantine denklemleri üzerine
On the simultaneous diophantine equations
- Tez No: 167540
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ŞENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Basit Sürekli Kesirler, Pell Denklemleri, Fermat Denklemleri, Pk kümeleri. i, Simple Continued Fractions, î*ell Equations, Fermat Equations, Pk set. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EŞZAMANLI DIOPHANTINE DENKLEMLER! ÜZERİNE Kenan KAYGISIZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prqf.Dr. Hasan ŞENAY 2005, 35 Sayfa Jüri: Pîofjfc. Hasan ŞENAY Prof.Dr. Dumuş BOZKURT Prof.Dr. Eşref HATIR k bir tamsayı, Â kümesi n elemanlı farklı pozitif tamsayılardan oluşan üCı' Xı '...' JC«) ^H316 °^WP- Eğer V i,je Z, i * j, iğin xtXj + k bir tamkare oluyorsa bu kümeye Pk kümesi denir. Biz bu çalışmamızda bazı Pk kümelerini inceledik. P3 = {2,3,ll}, P7-{1,2,9}, P_7 = {l,8,ll,16} ve P_7 = {2,4,8} kümelerinin genişletilemeyeceğini ispatladık. Aynca hiçbir P,7 kümesinin 3 veya 5'in bir tamsayı katını içerraeyecejini gösterdik. Tüm elemanları 3'ten büyük asal sayı olan 3 elemanlı Pv ve P4 kümelerinin olmadığını kanıtladık. Pj ve P4 kümelerinin en fazla l tane 6k+l (k>0, k e Z ) formunda veya en fazla l tane 6k-l (k>0, k s Z ) formunda tamsayıyı kapsayabileceğini ispatladık. P, kümesinin de 6k+l formundaki bir sayı ile 6&-1 formundaki bir sayıyı aynı anda içeremediğini ispatladık. Bununla birlikte Pi5(A: = 4/ + 2,A = 4/ + 3 /eZ) kümlerinin en fazla l çift sayıyı eleman olarak kapsayabileceğini ispatladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M, Sc. Thesis ON THE SIMULTANEOUS DIOPHANTINE EQUATIONS Kenan KAYGISIZ Selçuk Univesity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor; ProfDr, Hasan ŞENAY 2005, 35 Pages Jüri: ProfDr. Hasan ŞENAY ProfDr. Dumuş BOZKURT ProfDr. Eşref HATIR Let k be an integer, A is a şet ixj x2,xn } with n pozitif and different elements. A set is called Pk, if i,j e H and i¥-j, xtXj +k is a square of an integer. In our reserch we studied on set Pk. We proved that sets P3 = {2,3,1 1}, P1 = {1,2,9}, P_7 ={l,8,l 1,16} and P_7 ={2,4,8} cem not be extended. In addition, we proved that there is no P_7 set that contains any multiple of 3 or 5, We showed that there are no ij and PA sets with 3 element of prime number larger than 3. We proyed that, Px and P4 sets can have at most 1 element of the form 6k+l (k>0, & ? Z ) or at most 1 element of the form 6k-l ( & > Q, keZ,), We proved that P3 can't contain elements of the form both 6k+l and 6k-l together. Furthermore it is proven that sets Pk, {k - At + 2,k = At + 3 tel*) can contain at most 1 even number as an element.