Çelik talaş takviyeli dökme demir kompozitlerinin mekanik özelliklerinin deneysel olarak incelenmesi
Mechanical properties of steel chip reinforced cast iron composites
- Tez No: 167545
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal matrix composite, steel chip, cast iron, responce surface method. m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇELİK TALAŞ TAKVİYELİ DÖKME DEMİR KOMPOZİTLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Hayrettin SEVİMLER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Anabilim Dalı Danışman: Yrd Doç. Dr. Yusuf YILMAZ 2005, 102 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Yusuf YILMAZ Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Prof. Dr. Ahmet AVCI Bu çalışmada, çelik torna talaşı takviyeli dökme demir kompozitlerin mekanik özelliklerindeki değişim ve gelişmeler deneysel olarak araştırılmıştır. Çelik torna talaşları kalıp boşluğuna yerleştirilip üzerine eriyik dökme demir (GG-20) dökülerek metal matriks kompozitlerden oluşan, kiriş numuneler elde edilmiştir. Aynı yöntemle takviyesiz numunelerde elde edilerek, eğme, çekme ve çentikli darbe deneyi numuneleri hazırlanarak takviyeli ve takviyesiz numunelerin mekanik özellikleri karşılaştınlmıştır. Daha sonraki numunelerde talaş kalınlıkları değiştirilerek, elde edilen numunelerin mekanik özelliklerindeki değişmeler araştırılıp öncekilerle karşılaştınlmıştır. Deney verileri cevap yüzey metodu kullanılarak matematiksel modeller oluşturulmuştur. Elde edilen matematiksel modelin yeterliliği test edilmiş ve uygun sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar kelimeler : Metal matriks kompozit, çelik talaşı, dökme demir, cevap yüzey metodu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MECHANICAL PROPERTIES OF STEEL CHIP REINFORCED CAST IRON COMPOSITES Hayrettin SEVİMLER Selçuk University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. Yusuf YILMAZ 2005 - 102 Pages Jury: Assist Prof. Dr. Yusuf YILMAZ Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Prof. Dr. Ahmet AVCI In this study, mechanical properties of the steel-chip reinforced cast iron composites are experimentally investigated. The chip reinforced metal matrix composites were produced by foundary process. The steel chips were placed in the mould, then moltel metal was poured on them and also unreinforced samples were prepared. Then, specimens are prepared both of them ( reinforced & unreinforced). These specimens were used in experiments, such as Bending, Tensile & V notched impact. All of these processes were made for new specimens which were prepared with different chip thichness. Conseqnently, the result of these experiments were investigated & compered with each other. Mathematical models of the experimental data were prepared by the response surface methodology. The validated of mathematical models were tested & compatibility of the results were discussed