Pomza ve perlitin havuç bitkisinin (Daucus carota L.) gelişimine etkisi
The effect of pumice and perlit on the growth of carrot (Daucus carota L.)
  1. Tez No: 167558
  2. Yazar: ATAKAN GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kök, pomza, perlit, toprak, verim ve verim unsurları, Root, pumice, perlit, soil, yield and yield components u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Pomza ve Perlitin Havuç Bitkisinin (Daucus carota) Gelişimine Etkisi Atakan GÖÇMEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim Karakaplan 2005, Sayfa: 38 Bu araştırma sera şartlarında perlit, pomza ve toprağın hacimce farklı oranlarda karıştırılmasının havuç bitkisinin verim ve verim unsurları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 9 kg.' hk saksılarda yürütülmüştür. Toprak Konya ili Kaşınhanı ilçesinden, pomza Nevşehir bölgesinden temin edilmiştir. Perlit ise Perlit Maden İşletmeleri Üretim İnşaat Tic. San. Ltd. Şti. firması tarafından üretilen tarım perlitidir. Denemede Nantes havuç çeşidi kullanılmış ve bitki boyu (cm), yaprak boyu (cm), ortalama kök ağırlığı (g), kök verimi (g/saksı), kök çapı (mm) ve kök uzunluğu (cm) belirlenmiştir. Denemede kullanılan perlit, pomza ve toprak karışımlarına ait toprak analizleri yapılmıştır. Deneme sonucunda perlit ve pomza gibi toprak düzenleyicilerinin havuç bitkisinin verim ve verim unsurları üzerine olumlu etkisi oluğu belirlenmiştir. Araştırmada en yüksek kök verimi 249.3 g/saksı olup 2/4 perlit + 2/4 toprak karışımında elde edilmiştir. Bu ortamda ortalama kök boyu 15.40 cm ortalama kök çapı ise 27.33 mm olarak belirlenmiştir. Toprak ve pomzanın yer aldığı gruplar içinde en yüksek kök verimi 196 g/saksı ile 1/4 pomza + 3/4 toprak ortamında belirlenmiştir. Pomza ve perlitin birlikte yer aldığı ortamlarda ise en yüksek kök verimi 241 g/saksı ile 1/4 pomza + 1/4 perlit + 2/4 toprak ortamında tespit edilmiştir. Kontrol ortamında ise kök verimi 186.7 g/saksı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECT OF PUMICE AND PERLİT ON THE GROWTH OF CARROT (Daucus Carota L.) Atakan GÖÇMEN Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Saim Karakaplan 2005, 38 Pages This research was conducted to determine the effects of pumice and perlit on the yield and yield components of carrot in 9 kg pots under unheated greenhouse conditions. Soil was taken from Kaşınhanı town Konya, pumice was taken from around Nevşehir and perlit which was produced for agriculture was taken from Perlit Maden İşletmeleri Üretim İnşaat Tic. San. Ltd. Şti. Nantes variety of carrot (Daucus carota L.) was grown and plant length, leaf length, root weight, root diameter, root length were measured. According to the research results; pumice and perlit improved the yield and yield components of carrot. The highest root yield was 249.3 g/pot in 2/4 perlit + 2/4 soil mixture. Mean root length and mean root diameter at this treatment was 15.40 cm and 27.33 mm. respectively. The highest root yield of soil and pumice mixture was 196 g/pot in l/4pumice + 3/4soil mixture. The highest root yield of soil, pumice and perlit mixtures was 241 g/pot in 1/4 pumice +1/4 perlit + 2/4 soil mixture. Root yield of control sample was 186.7 g/pot.