Bazı kaliks[6]aren türevlerinin sentezi ve iyon taşıma özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of some calix[6]arene derivatives and investigation of their ion-transfer properties
- Tez No: 167562
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliks[6]aren, metal, . dikromat anyonu, faz-transfer reaksiyona
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI KALİKS[6]AREN TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE İYON TAŞIMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Saadet CERAN Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Ahmet KOÇAK 2005,Sayfa:51 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Ahmet KOÇAK Prof. Dr.Mustafa YILMAZ Prof.Dr.Mehmet SEZGİN Bu çalışma, değişik fonksiyonel grup (esterik, nitril, alkil, amit) taşıyan kaliks[6]aren bileşiklerinin sentezlenmesi ve bu bileşiklerin faz taransfer reaksiyonlarının incelenmesini kapsamaktadır. Bu çalışmada kullanılan bileşikler literatür metotlarına göre sentezlendi ve sentezlenen bileşiklerin yapılan spektroskopik tekniklerle (FTIR, element analizi) aydınlatıldı. Sentez çalışmalarında literatürden faydalanılarak başlangıç bileşiği 5,11,17,23,29,35-hekza-tert bütil-37,38,39,40,41,42-hekzahidroksikaliks[6]aren) (1) sentezlendi daha sonra bu bileşik, K2CO3 ve metil iyodür varlığında p-tert-bütil-trimetoksikaliks[6]aren türevine (2) dönüştürüldü. Elde edilen 2 bileşiği bazik ortamda klorasetonitril ile etkileştirilerek p-tert-bütil- trimetoksi-trinitrilkaliks[6]aren bileşiği (3) elde edildi. Nitril gruplarının iyonİİ taşımadaki etkisini görmek için p-tert-bütil kaliks[6]aren'in hidroksil gruplarının tamamı metil grubu ile fonksiyonlandınldı(5). Ayrıca p-tert-bütil3caliks[6]aren (1), brometilasetat, ve bromasetamit ile ayrı ayrı etkileştirilerek farklı iyonoforik gruplar taşıyan türevleri de sentezlendi (4, and 6). Sentezlenen bu bileşikler, bazı alkali (Li*", Na+, K+, Cs*) ve geçiş metal (Cu2+, Co2+, Ni2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) katyonlarının sıvı-sıvı ekstraksiyon çalışmalarında kullanıldı. Bu çalışmada ayrıca bir oksianyon olan dikromat anyonunun (Cr2O72-) sentezlenen bileşikler kullanılarak değişik pH lardaki (pH = 1.5, 2.5, 3.5 ve 4.5) faz transfer çalışmaları da yapıldı.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT M. Sc Thesis SYNTHESIS OF SOME CALrX[6]ARENE DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF THEIR ION-TRANSFER PROPERTIES Saadet CERAN Selçuk University Faculty of Science and Arts Department of Chemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK 2005,page:51 Jury: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK, Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN This study contains the synthesis of some calix[6]arene derivatives bearing different functional groups such as ester, nitrile, alkyl and amide, and the investigation of their phase transfer reactions. All compounds were synthesized according to literature methods and they were characterized by spectroscopic techniques (FTTR, elemental analysis). 5,11,1 7,23,29,3 5-hekza-terf-butyl-37,3 8,39,40,4 1,42-hekza- hydroxycalix[6]arene (1) were synthesized as a starting material and then it was converted into its tri-methoxy derivative (2) in the presence of K2CO3 and methyl iodide. The compound 3 was obtained by reacting 1 with chloroacetonitrile under basic conditions. To see the effect of nitrile groups in ion-transfer, all the hydroxylIV groups of 1 were functionalized with methyl group S.Also the compounds 4, and 6 bearing different ionophoric groups were synthesized with reacting 1 with bromoethylacetate, and bromoacetamide respectively. All of the compounds were used in liquid-liquid extraction studies of the some alkali (Li+, Na+, K+, Cs+) and transition metal (Cu2+, Co2+, Nİ2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) cations. Also it was carried out phase-transfer studies of dichromate anion (Cr2CO72-) becoming an oxyanion by using these compounds at pH 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5. Key words : Calix[6]arene, metal, dichromate anion, phase-transfer reaction.