Lise üçüncü sınıf hücre solunumu konusunda kavramsal ve geleneksel öğretimin öğrenmeye etkisi
Third class of high school about the topic of 'cell respiration' conceptual and traditional teaching affect to learning
- Tez No: 167563
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA SEVİNÇ ERGEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hücre Solunumu, Biyoloji Eğitimi, Yapılandırmacılık, Kavramsal Öğrenme Stratejisi, Anlamlı Öğrenme ıı, Cell respiration, education of biology, constructivism, conceptual learning strategy, learning meaningful IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET Doktora Tezi LİSE ÜÇÜNCÜ SINIF HÜCRE SOLUNUMU KONUSUNDA KAVRAMSAL VE GELENEKSEL ÖĞRETİMİN ÖĞRENMEYE ETKİSİ Hakan KURT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sema Sevinç ERGEZEN 2005, 228sayfa Jüri : Prof. Dr. Sema Sevinç ERGEZEN Prof. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Prof. Dr. Ömer ÜRE Yrd. Doç. Dr. Musa DİKMENLİ Bu çalışmanın amacı, deneysel olarak lise 3. sınıf biyoloji konusu olan“Hücre Solunumu”nun kavramsal öğrenme stratejisi ile planlanıp öğretilerek, geleneksel öğretim yöntemi ile öğrenci başarısındaki rolünün karşılaştırılmasını yapmaktır. Bu çalışma 2002 yılı güz döneminde iki genel lisenin lise 3. sınıfından biyoloji dersi alan iki şubesinde toplam 161 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerine kavramsal öğrenmelerini sağlayacak öğrenci merkezli bir yaklaşımla öğretim yapılmıştır. Kontrol grubu öğrencilerine ise öğretmen merkezli biyoloji öğretimi yapılmıştır. Araştırmacı iki lisenin deney gruplarının biyoloji öğretmeniolarak görevlendirilmiştir. Kontrol gruplarını ise o şubenin biyoloji derslerini yürüten öğretmenler görevlendirilmiştir. Bu çalışmada iki adet çoktan seçmeli yazılı araç kullanılmıştır. Bu araçlar ön bilgi testi ve son bilgi testi olmuştur. Testin hazırlanması öncesi için sorgulanacak kavramlar ve alt kavramlar belirlenmiştir. Öğretilmesi öngörülen kavramlar ve kavramlar arası bağlantılar kavram haritaları hazırlanarak verilmiştir. Bu nedenle deney grubu öğrencilerine kavramsal değişimin sağlanması amacı ile kavram haritaları, kavramsal değişim metinleri ve eğitim materyalleri kullanılmıştır. Ön bilgi testi, öğrencilerin konuyla bağlantılı ön bilgilerinin eksik ve hatalı bilgi yapılarını tespit etmeye, ayrıca deney ve kontrol grubu arasındaki“Hücre Solunumu”konusu ile ilgili ön bilgi düzeylerinin iki grupta farklı olup olmadığım ölçmek amacı ile başlangıçta her iki gruba verilmiştir. Ön bilgi testi, örneklem gruplarında ders işlendikten sonra ikinci uygulama olarak tekrar öğrencilere verilmiştir. Bu ikinci uygulama ile öğrencilerin ön bilgilerindeki eksik ve yanlış bilgilerini deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin ne ölçüde bilgilerini anlamlı yapılandırdıkları amaçlanmıştır. Son bilgi testi ise, örneklem gruplarına ders işlendikten sonra sınav ortamında uygulanmıştır. Bu test ile örneklem grubu öğrencileri arasında bilgi farklılığının olup olmadığı karşılaştırılmıştır. Çalışmada mülakat yoluyla öğrencilerin solunum konusu ve bu konu ile bağlantılı ön bilgilerinde ne bildiklerini, ne düşündüklerini öğrenmek ve bununla birlikte diğer verilen testlerimizin güvenirliğini artırmak amaçlanmıştır. Mülakat testlerin uygulanmasında hemen sonra yapılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde t-testi ve yüzde ifadeler kullanılarak test edilmiştir. Verilerin analiz edilmesiyle, lise öğrencilerinin hücre solunumu konusu ile ilgili ön bilgilerinde eksik ve yanlış bilgilere sahip oldukları tespit edilmiştir. Kavramsal öğrenme stratejisi ile konuyu öğrenen öğrencilerin aynı konuyu geleneksel biyoloji öğretimi ile öğrenen öğrencilere göre öğrenme başarı düzeyleri istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde anlamlı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THIRD CLASS OF HIGH SCHOOL ABOUT THE TOPIC OF“CELL RESPIRATION”CONCEPTUAL AND TRADITIONAL TEACHING AFFECT TO LEARNING Hakan KURT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Sema Sevinç ERGEZEN 2005, 228 page Jury : Prof. Dr. Sema Sevinç ERGEZEN Prof. Dr. Kuddisi ERTU?RUL Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Prof. Dr. Ömer ÜRE Asist. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ The aim of study, to make contrast as experimental third class of high school topic“cell respiration”teaching planned with conceptual learning strategy and traditional teaching method with role in student's success. This study was realized with total of 161 students that take biology lesson in two classes from high school third class of two general high school in term of autumn 2002. It has been made teaching with a student centred approach that would supply conceptual learning to students of experiment group. However, it has been made teacher centered biology teaching to control group students. Researcher has been charged with two experiment groups of high school as biology teacher. However, teachers who executing biology lesson of that class has been charged with control groups. In this study, two pieces of moptional written materials has been used. These materials has been pre-information test and last information test. Concept that would be examined and subconcepts has been determined before test preparing. It has been given foresighted teaching concepts and concepts in connections by preparing concept maps. With this reason, concept maps, conceptual change texts and materials of education has been used with the aim of supplying conceptual change to students of experiment groups. At the beginning, pre-information test has been given to both two groups to fix deficient and wrong information of pre-informations related with the subject of students, besides, with the aim of measuring whether there was difference or not in two groups pre-information levels that is related with the topic of“Cell respiration”between experiment and control groups. Pre-information test has been given to students as second application after lesson being processed in experiment and control groups again. With this second application, it has been aimed that deficient and wrong informations in pre-informations of students what in measure students in experiment and control groups make establish connection. However, last information test has been applied to experiment and control groups in exam environment after lesson being processed. With this test, it has been contrasted whether there was information difference or not among students of experiment and control groups.lt has been aimed to learn what students know, what they think about cell respiration and pre- informations with related to this subject and with this to increase validity our tests that given by the way of interview in the study, interview has been made quickly after test being applied. It has been tested by using t-test and percentage statements in datums analysing in researchment. By datums analysing, it has been fixed that high school students had deficient and wrong informations in pre-informations with related to topic of cell respiration.lt has been resulted meaningful students that learn the subject with the conceptual learning strategy according to students that learn the same subject with the traditional biology teaching learning success levels as the statistical level 0.01.