Biyolojide kök hücre konusunda lisans öğrencilerinin bilgi seviyelerinin belirlenmesi
Identfying the stem cell knowledge levels of under graduate students in biology
- Tez No: 290594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ESER ELÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kök hücre, Klonlama, Kordon Kanı, Biyoloji, Biyoloji Eğitimi, Stem cells, Cloning, Cord Blood, Biology, Biology Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada üniversitelerin biyoloji ve biyoloji eğitimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin son yıllarda adından çok fazla söz ettiren kök hücre ile ilgili bilgi düzeyleri araştırılmıştır.Bu amaçla; Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinin Biyoloji ve Biyoloji Eğitimi Bölümlerinde öğrenim görmekte olan üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerine yönelik anket uygulanmıştır. Uygulanan anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde öğrencilerin kişisel bilgileriyle ilgili sorular sorulmuştur. İkinci bölümde ise kök hücre konusu ile ilgili bilgilerini ölçmeye yönelik kök hücre başarı testi uygulanmış ankete toplam 536 üniversite öğrencisi katılmıştır.Öğrencilerin anket sorularına verdikleri cevapların yüzde ve frekansları belirlenmiş ve betimsel analizleri yapılmıştır. Çalışmadaki verilerin analizlerinde SPSS 18.0 paket programı kullanılmış olup istatistiksel analizler ANOVA ve student t_testi ile elde edilmiştir. Ayrıca kök hücre başarı testi ile ilgili madde analizi ITEMAN (Item and Test Analysis program, Version 3.50) programı ile yapılmıştır.Bu araştırma sonucunda, öğrencilerin kök hücre konusundaki alan bilgi düzeylerinin kısmen yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin kök hücre konusunda ki alan bilgi düzeylerinin cinsiyete, öğrenim gördükleri üniversite ve bölüm türüne, sınıf düzeylerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin kök hücre konusundaki alan bilgi düzeylerinin mezun oldukları lise çeşidine, anne ve baba eğitim durumlarına göre farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, as one of the trend topics in the field, biology and biology education department university students? level of knowledge on stem cells was investigated.For this purpose, the questionnaire was administered to the students who are pursuing their third, fourth and fifth undergraduate degree education in Biology and Biology Education department at Gazi, Hacettepe and Ankara Universities. The questionnaire consists of two parts. In the first part of the questionnaire, the students were asked about their personal information. In the second part, an achievement test was administered to assess their knowledge of stem cell subject and 536 university students participated in the questionnaire.Percentage and descriptive frequencies of the answers given by the students were identified and analyzed. The statistical analysis was retrieved by ANOVA and student t-test. Data analysis in the study was obtained by using SPSS 18.0 program. Moreover, item analysis on stem cell achievement test was applied by using ITEMAN (Item ans Test Analysis Programi Version 3.50)The results of this study have shown that, the knowledge of the students on stem cell subject is partially sufficient. In addition, it is observed that, the level of students? knowledge on stem cell subject varies according to their gender, universities they study, departments and the level of grades while the high school they graduated, their parents? education level has no affect on the level of students? knowledge on stem cell subject.