Pell, Pell-Lucas ve Modified Pell sayıları ile tanımlı circulant ve semicirculant matrisler
Circulant and semicirculant matrices with the Pell, Pell-Lucas and modified Pell numbers
- Tez No: 167564
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SİNAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Circulant matris, Semicirculant matris, Pell sayısı, Pell-Lucas sayısı, Modified Pell sayısı, norm, özdeğer ııı, Circulant matrix, Semicirculant matrix, Pell number, Pell-Lucas number, Modified Pell number, norm, eigenvalue. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Doktora Tezi PELL, PELL-LUCAS VE MODÎFÎED PELL SAYILARI İLE TANIMLI CÎRCULANT VE SEMİCÎRCULANT MATRİSLER E. Gökçen ALPTEKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Ali SİNAN 2005, 44 sayfa Jüri: Prof. Dr. A. Ali SİNAN Prof. Dr. Dursun TAŞÇI Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Prof. Dr. Abdullah ALTIN Yrd. Doç. Dr. Cevdet ÇETİN Bu çalışmada, Pell, Pell - Lucas ve Modified Pell sayıları ile circulant ve semicirculant matrisler tanımlanmıştır. İlk olarak bu sayılar ile tanımlanan circulant matrislerin özdeğerleri, determinantları ve normları (spektral, Euclides ve satır) hesaplanmıştır. Daha sonra yine aynı sayılar ile tanımlı semicirculant matrislerin Euclid normları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis CIRCULANT AND SEMICIRCULANT MATRICES WITH THE PELL, PELL-LUCAS AND MODIFIED PELL NUMBERS E. Gökçen ALPTEKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. A. Ali SİNAN 2005, 44 pages Jury: Prof. Dr. A. Ali SİNAN Prof. Dr. Dursun TAŞÇI Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Prof. Dr. Abdullah ALTIN Assist. Prof. Dr. Cevdet ÇETİN In this study, we defined the circulant and semicirculant matrices with the Pell, Pell-Lucas and Modified Pell numbers and calculated eigenvalues, determinant and norms of circulant matrices with the Pell, Pell-Lucas and Modified Pell numbers. Afterwards the Euclidean norm of semicirculant matrices with the Pell, Pell-Lucas and Modified Pell numbers is calculated.