Bazı radikallerin aşırı ince yapı çiftlenim sabitinin Gaussian baz setleri ve Configuration İnteraction dalga fonksiyonları kullanılarak hesaplanması
Calculation of hyperfine coupling constant of some radicals using Configuration Interaction wave functions and gaussian basis sets
- Tez No: 167568
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşın İnce Yapı Sabiti, Hidrokarbon Radikalleri, Hartree-Fock Metodu, Configuration Interaction Metodu, Density Functional Theory, Gaussiyen Baz Setleri, Hyperfine Coupling Constant, Hydrocarbon Radicals, Hartree-Fock Method, Configuration Interaction Method, Density Functional Theory, Gaussian Basis sets
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI RADİKALLERİN AŞIRI İNCE YAPI ÇİFTLENİM SABİTİNİN GAUSSIAN BAZ SETLERİ VE CONFIGURATION INTERACTION DALGA FONKSİYONLARI KULLANILARAK HESAPLANLASI Ömer DERELİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Ayhan ÖZMEN 2005, 164 Sayfa Jüri: Prof. Dr. D. Mehmet ZENGİN Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jüri: Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Jüri: Doç. Dr. Mevlüt DOĞAN Jüri: Doç. Dr. Ülfet ATAV Bu çalışmada metmil (CH), metil (CH3), etil (C2H5), vinil (C2H3), etinil (C2H) ve siglopropenil (C3H3) radil^lerinin Aşırı İnce Yapı (A.İ.Y) sabitleri, ab-initio teknikleri kullanılarak hesaplanmıştır. A.Î.Y sabiti hesaplamalarında radikal geometrisi, elektron korelasyonu ve baz setlerinin hesaplamalara olan etkisi araştırılmıştır. Geometriler UHF/6-31G(d,p), UQCISD/6-31G(d,p), UB3LYP/6- 31G+(2d,p) metotlan ve Gaussiyen baz setleri kullanılarak optimize edilmiştir. A.Î.Y sabiti hesaplamalarında UHF, UCISD, UQCISD metotlarıyla elde edilen dalga fonksiyonları ve UB3LYP fonksiyonelleri kullanılmıştır. Çitimize edilen geometriler ile A.İ.Y sabiti hesaplamalarına radikal geometrisinin etkisi incelenmiştir. Elektron korelasyonunun hesaplamalara etkisinin araştınlmasında, ab- initio moleküler orbital teori metotlarından olan Configuration Interaction (CI) metodu ve (DFT) Yoğunluk Fonksiyonelleri Teorisi (Density Functional Theory) metotlarından olan UB3LYP metodu kullamlmıştır. Hesaplamalar Chipman, IGLO- 1TL EPR-1JJ ve Sadlej Gaussiyen baz setleri ile yapılmıştır. Elde edilen A.İ.Y sabiti değerleri deneysel değerlerle karşılaştınlmıştır. UQCISD/IGLO-HJ hesaplamalarının sonuçlan deneysel değerlerle, literatürdeki diğer ab-initio MO teori hesaplamalarının sonuçlardan çok daha iyi uyum göstermektedir. UB3LYP/Sadlej hesaplamaları ile elde edilen A.1.Y sabiti değerleri, literatürdeki DFT metotlan kullanılarak elde edilen değerlerle karşılaştınldığmda deneysel değerlerle daha iyi uyum göstermektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis CALCULATION OF HYPERFINE COUPLING CONSTANT OF SOME RADICALS USING CONFIGURATION INTERACTION WAVE FUNCTIONS AND GAUSSIAN BASIS SETS Ömer DERELİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN 2005, 164 Pages Jury: Prof. Dr. D. Mehmet ZENGİN Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jury: Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Jury: Assoc. Prof. Dr. Mevlüt DO?AN Jury: Assoc. Prof. Dr. Ülfet ATAV In this study hyperfine coupling constants (hfcc) of methynyl(CH), methyl (CH3), ethyl (C2H5), vinyl (C2H3), ethynyl (C2H) ve cyclopropenyl (C3H3) radicals have been calculated using ab-initio techniques. Effects of radical geometry, electron correlation and basis sets to the hfcc calculations have been investigated. Geometries have been optimized using UHF/6-31G(d,p), UQCISD/6-31G(d,p), UB3LYP/6- 31G+(2d,p) methods and Gaussian basis sets. UHF, UCISD, UQCISD wave functions and B3LYP functionals have been used in hfcc calculations. Radical geometry effects to the hfcc calculations have been investigated using optimized geometries. Ab-initio MO theory and Density Functional Theory methods which are Configuration Interaction and UB3LYP have been used for investigate to effect on calculations of electron correlation. Chipman, IGLO-UL EPR-III ve Sadlej Gaussian basis sets have been used in calculations. Calculated hfcc values have been compared with experimental values. Results of UQCISD/IGLO-IU calculations have better agreement with experimental values than other results of ab-initio MO theory values in literature. Hfccs obtained from UB3LYP/Sadlej calculations have beter agreement with experimental values when compared with other DFT calculations in literature.