Düşük sıcaklığın Achroia grisella (F.) (Lepidoptera: Pyralidae)'nın pupların total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine etkileri
Effects of low temperature on the total lipid, total fatty acid and fatty acid composition of Achroia grisella L. (lepidoptera: Pyralidae) pupae
- Tez No: 167615
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜLYA NURULLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Pyralidae, Achroia grisella, Düşük sıcaklık, Total lipid, Total yağ asidi, Yağ asidi bileşimi, Lepidoptera, Pyralidae, Achroia grisella, Low temperature, Total lipid, Total fatty acid, Fatty acid composition. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜŞÜK SICAKLIĞIN Achroia grisella L. (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) PUPLARININ TOTAL LİPİD, TOTAL YAĞ ASÎDİ VE YAĞ ASİDİ BİLEŞİMİNE ETKİLERİ Hacer YENİCE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Z. Ülya NURULLAHOĞLU 2005, 25 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Yrd. Doç. Dr. Z. Ülya NURULLAHOĞLU Yrd.Doç.Dr. Leyla KAL YONCU Bu çalışmada, Achroia grisella L. puplarının total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine düşük sıcaklığın etkileri araştırılmıştır. Beş, 10, 15 ve 20 gün süre ile düşük sıcaklıkta (+ 4 °C) tutulan A. grisella puplarının, düşük sıcaklık süresinin uzaması ile ağırlık kaybında artış, total lipid ve total yağ asidi yüzdelerinde azalma olduğu bulunmuştur. Yağ asidi bileşimlerinin büyük bir bölümünü palmitoleik, palmitik, linoleik, oleik ve stearik asitlerin oluşturduğu tespit edildi. Düşük sıcaklığa bağlı olarak pupların yağ asidi bileşimlerinde kantitatif farklılıklar belirlendi. On günlük grup hariç, tüm gruplarda doymuş, doymamış ve aşın doymamış yağ asitleri yüzdeleri arasında çok büyük farkların olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF LOW TEMPERATURE ON THE TOTAL LIPID, TOTAL FATTY ACID AND FATTY ACID COMPOSITION OF Achroia grisella L. (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) PUPAE Hacer YENİCE Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assist. Prof. Dr. Z. Ülya NURULLAHO?LU 2005, 25 Page Jury : Prof.Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Assist. Prof. Dr. Z. Ülya NURULLAHO?LU Assist. Prof. Dr. Leyla KALYONCU In this study, the effects of low temperature on total lipid, total fatty acid and fatty acid composition of Achroia grisella pupae were investigated. A. grisella pupae were exposed to low temperature (+ 4 °C) for 5, 10, 15 and 20 days. It was found that loss weight of pupae were increased, total lipid and total fatty acid ratios were reduced by the low temperature time. Palmitoleic, palmitic, linolenic, oleic and stearic acids were found to constitute the major part of the total fatty acid compositions of pupae. Quantitative differences were detected in the fatty acid compositions of pupae due to low temperature. With the exception of the 10 day group, there was no significant differences between saturated, unsaturated and polyunsaturated fatty acid ratios of all the groups.