Harmonik olarak tuzaklanmış bozonlarda bose-eistein yoğuşması
Bose-einstein condensation in harmonically trapped bosons
- Tez No: 167616
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLFET ATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bose-Einstein yoğuşması, Varyasyonel Monte Carlo yöntemi, Gross-Pitaevskii denklemi. İİİ, Bose-Einstein condensation, Variational Monte Carlo method, Gross- Pitaevskii equation. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARMONİK OLARAK TUZAKLANMIŞ BOZONLARDA BOSE-EINSTEIN YOĞUŞMASI Teoman ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ülfet ATAV 2005, 72 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Erhan AKIN Yrd. Doç. Dr. Atilla GÜLEÇ Bu çalışmada anizotropik bir tuzakta harmonik olarak tuzaklaramş alkali atom gazlarında gözlenen Bose-Einstein yoğuşmasına uğramış bir sistemin özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla Gross-Pitaevskii yaklaşımı ve Varyasyonel Monte Carlo yöntemi kullanılmıştır. Seyrek gaz limitinde her iki yöntem arasında çok iyi uyum gözlenirken seyrek gaz limitinden uzaklaşıldıkça farklılıklar gözlenmiştir. Sistemin özellilerinin Gross-Pitaevskii yaklaşımının öngördüğü gibi parçacık sayısı ile saçılma uzunluğunun çarpmama değil de, bu parametrelere ayrı ayrı bağımlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis BOSE-EINSTEIN CONDENSATION IN HARMONICALLY TRAPPED BOSONS Teoman ÖZTÜRK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülfet AT AV 2005, 72 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Ülfet ATAV Asst. Prof. Dr. Erhan AKIN Asst. Prof. Dr. Atilla GÜLEÇ In this study, we have analyzed the properties of a Bose-Einstein condensate which is observed in the harmonically trapped gases of alkali atoms in an anisotropic trap. For this purposes we used Gross-Pitaevskii equations and Variational Monte Carlo method. A perfect agreement was observed in the dilute gas limit between the results of the two methods, however the difference between the results of the two methods increased as we go away from the dilute gas limit. Also, we observed that the properties of the system depend separately on the number of particles and on the scattering length which contradicts with the predictions of Gross-Pitaevskii equation.