Optik parametrik osilatörlerin yapısı ve çalışma prensipleri
Structure and operation principles of optical parametric oscillators
- Tez No: 167619
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDİ ŞÜKÜR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nonlineer Optik, Optik Parametrik Aygıtlar, Optik Parametrik Osilatör (OPO) İİİ, Nonlinear Optics, Optical Parametric Devices, Optical Parametric Oscillator (OPO) IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OPTİK PARAMETRİK OSİLATÖRLERİN YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Şule ATEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ 2005, 69 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Doç. Dr. Haluk ŞAFAK Yrd. Doç. Dr. Haziret DURMUŞ Bu çalışmada, Optiksel Parametrik Osilatörler'in (OPO) yapısı ve çalışma prensipleriyle ilgili bir literatür araştırması yapılmıştır. Nonlineer optiğin temel içeriği ve prensipleri ortaya konulmuş, optik parametrik aygıtlar hakkında temel bilgi verilmiştir. OPO 'nun çalışma prensiplerinin yanı sıra sahip olduğu özellikler, çeşitleri ve OPO'da kullanılan kristaller anlatılmıştır. Geniş spektral bölge üzerinde ayarlanabilir radyasyon üretmek için kullanılan OPO'ların bilim ve teknolojideki önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mc. S. Thesis STRUCTURE and OPERATION PRINCIPLES of OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS Şule ATEŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Haindi Şükür KILIÇ 2005, 69 Pages Jury : Assoc. Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Assoc. Prof. Dr. Haluk ŞAFAK Assoc. Prof. Dr. Haziret DURMUŞ In this work, a literature survey on the structure and operation principles of Optical Parametric Oscillators (OPO) has been carried out. Basic details and principles of nonlinear optics have been presented and basic details about optical parametric systems have been given in general. The properties of OPO has also been discussed together with its operation principles, kinds and nonlinear crystals used. The scientific and technologic importance of OPO which has been used to produce tunable radiation in a wide spectral range has also been discussed.