Lise II. sınıf fizik dersinde mekanik konularının öğretiminde öğretmen rehber materyallerin geliştirilmesi
The development of teachers supplementary materials for teaching mechanics in physics lessons at lycee II.
  1. Tez No: 167634
  2. Yazar: ALPER MURAT ARMUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET SARIKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Teknolojisi, Materyal Geliştirme, Programlı Öğretim, Bilgisayar Destekli Öğretim, Projeksiyon Makinesi, Powerpoint Programı, Teaching Technologies, Material Developing, Programmed Teaching, Computer- Assisted Teaching, Projector, Power-Point Program
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LÎSE II SINIF FİZİK DERSİNDE MEKANİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE ÖĞRETMEN REHBER MATERYALLERİN GELİŞTİRİLMESİ Alper Murat ARMUT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Ahmet SARIKOÇ 2005, 171 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Doç, Dr, Haluk ŞAFAK Yrd. Doç, Dr, Ahmet SARIKOÇ i5u araştırmada, Lise Fizik II dersinde mekanik konularının öğretiminde geleneksel öğretim metodunun izlendiği kontrol grubu öğrencileri ile Bloom'un“Tam Öğrenme Yaklaşımı”ndan faydalanılarak hazırlanmış öğretmen rehber materyallerin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin basanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Hazırlanmış olan bu rehber materyaller ile, bilgisayar ortamında PowerPoint programında canlandırılan Lise II. Sınıf Fizik müfredatından“İmpuls-Momentum ve Enerji”ünitelerinin Projeksiyon makinesi ile anlatıldığı bir öğretim modeli geliştirilmiştir. Bu amaçla, rehber materyal, Konya ili; Selçuklu Anadolu Lisesi ikinci sınıfında öğrenim gören dört şubedeki, 107 öğrenciye, ölçme aracı olarak 29 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test uygulanmıştır. Öğrenci başarısını, deney ve kontrol gruplarına uygulanan öntest ve sontest sonuçlansın analizleri belirlenmiştir. Sonuçlar One- Way Anova Tukey HSD testi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler materyallerin uygulandığı deney grubununun, geleneksel yöntemle ders işlenen kontrol grubuna göre yüksek bir basan düzeyine ulaştığım göstermiştir. Sonuçta; öğretimin etkin bir şekilde gerçekleşmesi için, fizik öğretmenlerine rehber materyaller sağlanması,11 okullarımızda bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinden faydalanılması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE DEVELOPMENT OF TEACHERS SUPPLEMENTARY MATERIALS FOR TEACHING MECHANICS IN PHYSICS LESSONS AT LYCEE II. Alper Murat ARMUT Selçuk University Institute Of Science Physics Teaching Department Supervisor: Co.Assoc.Prof.Dr.Ahmet SARIKOÇ 2005,171 pages Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Oguz DO?AN Assoc,Prof.Dr,Haluk ŞAFAK Co,Assoc,Prof,Dr.Ahmet SARIKOÇ In this research, it has been investigated whether there is a meaningiui difference between the achievement of the control group students who were taught through traditional teaching method and experience group students who were taught through the guidance counselor materials, which were prepared by the help of ^^Compiete Learning Approach“. By the help of these guidance materials, a teaching model was developed, and in this model, Impulse-Momentum and Energy”, which is a subject of high school second-class and prepared in power-point program, was taught by projector. For this purpose, a multiple choice test consisting of 29 questions as a measuring tool was applied to 107 students from four classes of Konya Selçuklu Anatolian High School second class. The analysis off the Jesuits of the pne-fcesss and post-test determined the success of the students. The results were evaluated by using Oae-Way Arawa Tukey USD test The statistical analysis showed that the experience group who were applied the materials was more successful man the control group who were taught by using traditional method. As a result, it was found that materialsIV should be provided for physics guidance counselors, and schools should be supplied computers and other computer technologies.