Students preconceptions in introductory machanics
Öğrencilerin mekaniğe giriş dersindeki ön kavramları
- Tez No: 23377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eksik Kavramlar, ön Kavramlar, Alternatif Kavramlar, öğrenme Zorlukları, Kavramsal öğrenme, Problem-Çözme Yetenekleri, öğrencinin Zihinsel Seviyesi, öğrencinin Bilimsel içgüdüsü, Misconceptions, Pre-conceptions, Alternative Conceptions, Learning Di fficu11ies, Conceptual Learning, Problem-Solving Skills, Student's Cognitive Level, Student'sScientific Intuitions
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı, Mekaniğe Giriş dersinde öğrenci l er in eksik kavramalarına ve başarılarına etki eden faktörleri bulmaktır. Mekaniğe giriş dersindeki, öğrencilerin eksik kavramlarını ölçebilmek için bir araç geliştiriidi. Teşhis edici test, 1990-1991 akademik yılında 946 öğrenciye, 1991-1992 akademik yılında 401 öğrenciye birinci dönemin birinci veya ikinci haftasında ilk -test olarak ve 1990-1991 akademik yılında 506 öğrenciye, 1991- 1992 akademik yılında 350 öğrenciye birinci dönemin son haftasında son test olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Mekaniğe giriş (Fizik 105 veya Fizik 111) dersinde uygulandı. Bundan başka, 30 fizik öğretmeni adayına ve 1991 yazında ODTU'de hizmet içi öğretmen eğitimi programına katılan 13 fizik Öğretmenine ayrıca uygulandı. ODTU'deki 30 fizik öğretmeni adaylarına bilim mantık testi de uygulandı. öğrencilerin teşhis etmetestindeki cevapları araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar programları ile okundu. Toplanan veriler, Minitab istatistik paket programında, öğrenci t-testi ve ilişki analizi kullanılarak cinsiyetin, eksik kavramanın ve geleneksel ders verme yönteminin, Mekaniğe Giriş dersindeki, öğrencilerin başarısı üzerine etkisini bulmak için, analiz yapıldı. Bunun yanında, sosyal bilimler için istatistik paket programı (SPSS) yoluyla, üniversite seviyesindeki Mekaniğe Giriş dersinde öğrencilerin başarısının nedensel modelini tasarlamak için, öğretmen adaylarının Teşhis Etme Testi Puanları, Bilim Mantık Testi Puanları, üniversite Giriş Sınavındaki Fen Puanları, Lise Diploma Puanları, Üniversitedeki Genel Başarı Puanları, Matematik 151 Dersîndeki Başarı Puanları, ve Fizik Başarı Puanları (Fizik 105 veya Fizik 111 dersindeki puanları) kullanılarak faktör analizi yapı l d ı. Bu araştırma, ODTU'deki birinci sınıf öğrencilerinin ve hatta fizik öğretmeni adaylarının çoğunun Mekaniğe Giriş dersinde çok fazla eksik kavramları olduğunu göstermiştir. Birinci sınıf seviyesindeki başarı ve eksik kavramada erkeklerin lehine bir fark gözlenmiştir. Buna ek olarak, Mekaniğe Giriş dersinde öğrencilerin eksik kavramalarının, başarılarından daha fazla cinsiyet farkına bağlı olduğugörülmüştür. Geleneksel ders verme yönteminin, Mekaniğe Giriş dersindeki öğrencilerin eksik kavramlarının azaltılmasında etkili olmasına rağmen, sürekli. ve değişmeye çok dayanıklı belli eksik kavramları yok etmek için yeterli olmaktan, çok uzaktır. Bundan başka, öğrencilerin mekaniği niteliksel kavramaları ve zihinsel seviyeleri Mekaniğe Giriş dersindeki performanslarına çok fazla etki etmektedir. Son olarak, Mekaniğe Giriş dersinde öğrencilerin başarısının nedensel modeli tasarlandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find the factors affecting students' raisconceptions and achievement in introductory mechanics course at university level. An instrument (Diagnostic test) has been developed for measuring students' raisconceptions in introductory mechanics. The Diagnostic test was administered to 946 students in 199O-1991, 401 students in 1991-1992 acaderaic year in the first ör the second week of the first semester as a pre-test and 506 students in 1990- 1991, 35O students in 1991-1992 academic years in the last week of the first semester as a post-test in the introductory physics course (Phys. 105 ör Phys. 111) at Middle East Technical University (METU). Moreover, it was also administered to 3O preservice physics teachers and 13 physics teachers while they were attending an inservice teacher training program at METU in the sumraerof 1991. Besides, Selence Logic test was administered to the 30 preservice physics teachers at METU. The responses of the subjects on the Diagnostic test were scored by computer program developed by the researcher. The data collected were analyzed in order to find the effect of gender differences, misconceptions, and conventional instruction on the achievement in the introductory mechanics by using the student's t-test and correlation analysis in MINITAB statistics package program. Besides, we made factor analysis by using Diagnostic Test Score, Science Logic Test Score, Science Score in University Entrance Exaraination, Lycee Certificate Score, Cumulative GPA, Math 151 Score and Physics Achievement Score of the preservice physics teachers in order to devise a causal model of the students' achievement in introductory mechanics course at university level via Statistical Package for Social Sciences (SPSS). This research has revealed that most of the freshmen students at METU, as wel l as inservice physics teachers had many misconceptions in introductory mechanics. There appeared to be a difference in favor of the males in misconceptions and achievement at the freshman level. in addition, the misconceptions of the students in introductory mechanics seemed to be more sensitive to the gender differences than the achievements. Although the conventional instruction hadsome positive effect on the students' misconceptions in introductory mechanics, it was far frora being sufficient in removing certain raisconceptions which are persistent and highly resistant to change. Furthermore, students' qualitative conceptions of mechanics and cognitive level have large effect on performance in introductory mechanics. Finally, a causal model of students' achievement in an introductory mechanics course was devi sed.