Kavun kakı (kurutulmuş kavun) üretim teknolojisi ile bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Production technology and determination of some physical and chemical properties of dried melon
- Tez No: 167644
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavun, kurutma, kavun kakı, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal özellikler, Melon, drying, dried melon, physical, chemical, microbiological, sensory properties u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAVUN KAK'I (KURUTULMUŞ KAVUN) ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Murat BERDİYEV Selçuk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Musa ÖZCAN 2005, Sayfa : 29 Jüri : Prof.Dr. Adem ELGÜN Prof.Dr. Selman TÜRKER Prof.Dr. Musa ÖZCAN Bu çalışmada, Türkmenistan'da yetişen ve halk dilinde Taze vaharman, Gökçek, Arap hatlı, Türkmen vaharmanı, Torlı payendeke, Yazkı bişek ve Gizil gülabı olarak bilinen yedi adet kavun çeşidi geleneksel bir ürün olan kavun kakı'na (kurutulmuş kavun) işlenmiştir. Üretilen kavun kaklarına ticari bir kavun kakı örneği de dahil edilerek örneklerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Kurumaddesi yaklaşık %12 olan taze kavunların kurutulduktan sonra kurumadde miktarı %80'in üzerine çıkmıştır. Kavun kaklarının kimyasal bileşimi kurumadde üzerinden ham yağ %0.20-1.35, ham protein %5.74-16.91, ham selüloz %0.30-0.68, kül %4.47-6.64, ham enerji 347-369 kcal/100g aralığında, suda çözünürlüğü %40.59-57.64, asitlik %3.13 -5.27, pH 5.78-6.48, toplam şeker içerikleri %49.68-75.60 ve invert şeker %29.5-57.6 değerleri arasında bulunmuştur. Kavun kaklarının Ca, P, K, Mg ve Na açısından zengin olduğu görülmüştür. Kavun kaklarının tat, koku ve tekstürleri arasında istatistiki olarak önemli bir fark bulunmamıştır. Renk bakımından ise Türkmen vaharmanı ve Torlı payendeke örnekleri en yüksek değeri almışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PRODUCTION TECHNOLOGY AND DETERMINATION OF SOME PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERITES OF DRIED MELON Murat BERDIYEV Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Musa OZCAN 2005, pages: 29 Jury : Prof.Dr. Adem ELGÜN ProtDr. Selman TÜRKER Prof.Dr. Musa OZCAN Seven melon varieties of Türkmenistan were processed to a traditional product“kavun kakı”(dried melon), the folk names of which are Taze vaharman, Gökçek, Arap hatlı, Türkmen vaharmam, Torlı payendeke, Yazkı bişek and Gizil gülabı. Physical, chemical, microbiological and sensory properties of dried melon samples along with a commercial dried melon sample were determined. The dry material of fresh melon was increased from 12% to 80%. Crude oil, crude protein, crude fiber, ash, crude energy, water soluble material, acidity, pH, total carbohydrate and invert sugar of dried melons ranged between %0.20-1.35, %5.74- 16.91, %0.30-0.68, %4.47-6.64, around 347-369 kcal/lOOg, %40.59-57.64, %3.13 - 5.27, 5.78-6.48, %49.68~75.60 and %29.5-57.6, respectively. Dried melons were rich in Ca, P, K, Mg and Na. There was no significant difference between taste, odour and texture scores of the samples. Türkmen vaharmani and Torlı payendeke got the highest colour scores.