Ejektörlü soğutma sisteminin performansının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of performance of ejector refrigeration system
- Tez No: 167694
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAFET YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: soğutma, ejektör, Rll, performans, refrigeration, ejector, Rl 1, performance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yttsek Lisans Tezi EJEKTÖRLÜ SOĞUTMA SİSTEMİNİN PERFORMANSININ DENEYSEL İNCELENMESİ Cemal Cem YETİŞEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makin a Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Rafet YAPICI 2005, 86 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr.Rafet YAPICI Yrd.Doç.Dr.H.Kürşat ERSOY Bu çalışmada soğutucu akışkan olarak Rll kullanılan ejektörlü soğutma sisteminin performansına çalışma sıcaklık ve basınçlarının etkileri deneysel olarak incelendi. Sabit geometriye sahip bir ejektör kullanıldı. Sistem 88.5°C'den 103.5°C'ye kadar boyler sıcaklığı, 25°C'den 35°C'ye kadar kondenser sıcaklıklarmda test edildi. İkincil akışın karışma odasında boğulması görülmedi bundan dolayı sistemin performansı kondenser basıncına oldukça bağlıdır. 100 ile 950W arası soğutma kapasitesi,-2°C'ye kadar düşük evaporator sıcaklıkları ve 0.03 ile 0.28 arasında COP değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF PERFORMANCE OF EJECTOR REFRIGERATION SYSTEM Cemal Cem YETİŞEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mechanical Engineering Department Supei-visor: Assist. Prof. Dr. Rafet YAPICI 2005, 86 Pages Jury: Assist. Prof.Dr.Şefik BİLİR Assist Prof. Dr. Rafet YAPICI Asist.Prof.Dr.H.Kfirşat Ersoy In this study the effects of operating temperatures and pressures on the performance of an ejector refrigeration system that uses Rl 1 as the working fluid was experimentally investigated. An ejector that has a constant geometry was used. The system was tested with boyler temperature from 88.5°C to 103.5°C, the condenser temperature from 25°C to 35°C and the evaporator temperature -2 to 15.5°C. The chocking of the secondary fluid was not found in the mixing chamber; therefore the performance of the system mainly depends on condenser pressure. A cooling capacity between 100 and 950 W, and an evaporator temperature as low as -2°C and COP values between 0.03 and 0.28 was obtained.