Türkiye'nin bazı Consolida (DC.) S.F. gray (Ranunculaceae) taksonlarının polen morfolojisi
Pollen morphology of some Consolida (DC.) S.F. gray (Ranunculaceae) taxa in Turkey
- Tez No: 167695
- Danışmanlar: PROF.DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL, Y.DOÇ.DR. CAHİT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Consolida (D.C) S.FGray, Ranunculaceae, Polen, Polen morfolojisi, Consolida (D.C) S.F Gray, Ranunculaceae, Pollen, Pollen morphology
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'NİN BAZI CONSOLIDA (DC.) S.F.GRAY (RANUNCULACEAE) TAKSONLARININ POLEN MORFOLOJİSİ Şule DOĞANAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Yrd.Doç.Dr. Cahit DOĞAN 2005, VI + 81 Sayfa Jüri: Doç.Dr. Hüseyin DURAL Bu çalışma da, Türkiye'nin bazı Consolida (D.C) S.F Gray. (Ranunculaceae) taksonlarının polen morfolojisi açıklanmaktadır. Palinolojik incelemeler 31 taksonda yapılmıştır. Polenler trikolpat, nadiren sinkolpat ve tetrakolpat, prolat sferoid, subprolat ya da prolat'tır. Nekzin, sekzine eşit kalınlıktadır ve mikroekinattrr. Her taksona ait polen tanımları yapılmış ve polen morfolojisine dayalı teşhis anahtarı verilmiştir. Taksonlara ait polenlerin ölçüm sonuçlan SPSS yöntemi ile değerlendirilmeye alınmıştır. Polenlerin polar eksen, ekvatoral eksen ve AMB çap uzunluk değerlerine ait dal yaprak grafikleri çizilmiştir. Amacımız; bitki sistematiğine, apikültüre, aeropalinolojik, melissopalinolojik ve adli palinolojik çalışmalara yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis POLLEN MORPHOLOGY OF SOME CONSOLIDA (DC.) S.F.GRAY (RANUNCULACEAE) TAXA IN TURKEY ŞuleDO?ANAY Selçuk University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Deparment of Biology Supervisor: Prof.Dr. Kuddisi ERTU?RUL Assist.Prof.Dr.Cahit DO?AN 2005, VI + 81 Page Jury.Assoc. Prof. Dr. Hüseyin DURAL In this study, seeks to explain the pollen morphology of some Consolida S.F Gray. (Ranunculaceae) taxa in Turkey. Palynological observations have covered 31 taxa. Pollen grains tricolpate, rarely syncolpate, tetracolpate, prolate sphaeroidal, subprolate, prolate. Nekzin equal to sekzin, and microecinatae. Pollen descriptions pertaining to each taxa have been made separately, and similarly, a key of identification based on the pollen morphology have been supplied with each species. The results of measure pertaining to each taxa have been utilised by SPSS method. The graphics pollen diameter of polar axis, equatorial axis, AMB have been drawn. The aim of our research is to help in the study of plant taxonomy, apiculture, aeropalynological, melissopalynological and forensic palynological research.