An assessment of changing dynamics in Turkish-Azerbaijani energy relations since the end of cold war
Soğuk savaşın sonundan itibaren Türkiye-Azerbaycan enerji ilişkilerinde değişen dinamiklerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 496013
  2. Yazar: AYHAN GÜCÜYENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADAN İNAN RÜMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Güney Kafkasya, Karşılıklı Bağımlılık, Ortak Fayda, Boru Hattı, Doğalgaz, Energy, South Caucasus, Interdependence, Mutual Benefit, Pipeline, Natural Gas
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir Millet-İki Devlet terimi Türkiye-Azerbaycan ilişkileri için 1990'lı yıllardan bu yana en sık kullanılmakta olan sembollerdendir. Özellikle, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından, iki devletin giderek yakınlaştığı ve bu yakın işbirliğinin sosyal, ekonomik ve siyasi alanlara da yansıdığı görülmektedir. Bununla beraber, tüm işbirliği alanları arasında, en çok ilerleme enerji alanında gözlemlenmiştir. Hatta enerji alanında gelişen işbirliğine istinaden bazı uzmanlar günümüzdeki Türkiye-Azerbaycan ilişkileri enerji dönemi olarak tanımlamaktadır. Öte yandan, enerjinin ikili ilişkilerdeki önemine rağmen, günümüzde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine ilişkin yayınların çoğunlukla siyasi ve tarihi perspektif üzerine yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, enerji alanındaki işbirliği genellikle iyi giden siyasi ilişkilerin bir uzantısı ve ürünü olarak görülmüştür. Bu çerçevede, bu çalışma iki ülke arasındaki enerji ilişkilerinin gerçek doğasını anlamayı ve iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliğinin altında yatan ana sebepleri araştırmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak görülmektedir ki, iki ülke arasındaki sağlam enerji ilişkilerinin temelinde, iki ülkenin farklı ancak birbirini tamamlayıcı enerji güvenliği anlayışları, karşılıklı bağımlılık öğesi ve enerji ticaretinden sağlanan karşılıklı fayda yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
One nation-two countries became a fashionable motto in Turkish-Azerbaijani relations which has been promoted since 1990's. After the collapse of Soviet Union two countries became closer and strong cooperation showed its impact on social, economic and political fields. However, the most significant progress was observed in energy field and the current era of Turkish-Azerbaijani relations could be called as“energy relations”period according to many scholars. Nevertheless, despite the increasing importance of“energy”in bilateral relations, most of the existing literature examines Turkish-Azerbaijani relations mostly by focusing on the political and historical process. Moreover, the field in energy cooperation is generally seen as a product of close historical bilateral relations. As a result, this study aims to investigate the nature of energy relations and try to focus on the real reason lies behind the energy cooperation between two countries. As a result, it could be claimed that two counties' different but complementary approaches to energy security phenomenon, interdependency, and mutual benefits obtained from energy trade consolidate the bilateral relations and trigger a solid cooperation in energy field.