Konut üretiminde kalıcı yalıtım-kalıplı yapım sistemleri ve ülkemiz açısından önemi
Building system with permanent insulated concrete froms (ICFs) for housing production, and its importance for Turkey
  1. Tez No: 167696
  2. Yazar: FATİH UYGUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Building System with Permanent Insulated Concrete Forms (ICFs), Housing Production, Energy Saving, Housing Building Systems
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONUT ÜRETİMİNDE KALICI YALITIM-KALIPLI YAPIM SİSTEMLERİ VE ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ Fatih UYGUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç Dr. İlhan KOÇ 2005, 150 sayfa Jüri: Yrd. Doç Dr. O.Nuri DÜLGERLER Yrd. Doç Dr. Ercan H. OĞUZALP Yrd. Doç Dr. İlhan KOÇ Dünyada hızlı nüfus artışıyla birlikte sınırlı olan kaynakların kullanımı artmış ve ülkeler bu kaynakların ekonomik şekilde kullanımı için çalışmalarını arttırmışlardır. înşaat sektöründe de bu kaynaklar büyük oranlarda kullanılmakta, çeşitli fonksiyonlarda bina üretiminde ve bina kullanımında tüketilmektedir. Bu tüketimin büyük bir parçasını da inşaat sektörünün dörtte üçünü oluşturan konutlar oluşturmaktadır. Konut üretim sürecinde kullanılan her türlü yapay ve doğal malzemeler, enerji, sunulan işçilik ve özellikle kullanım sürecinde harcanması gereken enerji miktarları ülkelerin ekonomilerinde çok büyük önem tutmaktadır. Bu açıdan konut üretiminde geliştirilecek yeni yapım sistemleriyle ülke kaynaklarının tasarrufunun sağlanması oldukça önemli olmaktadır.İİ Aynı zamanda son yıllarda oluşan bu toplumsal ve ekonomik gelişmelerin bir sonucu olarak, yapı alanındaki talebin karşılanması amacıyla teknolojik değişimler gerçekleşmektedir. Giderek artan konut ihtiyacının karşısında yetersiz kalan geleneksel yapım sistemleri yerini gelişmiş geleneksel sistemlere ve endüstrileşmiş sistemlere bırakmaktadır. Bu yeni yapım sistemlerinin uygulamalarında da geleneksel sistemlerde olduğu gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle her geçen gün daha iyiyi bulmak üzere yeni yapım sistemleri geliştirilmektedir. Bunlardan biride Avrupa ve özellikle Amerika uzun süreli kullanımı olmasına rağmen ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan“Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Yapım Sistemleri”' dir. Bu yapım sistemleri geleneksel sistemlerle endüstrileşmiş sistemlerin bir sentezi durumunda olup üretimde sağladığı hız, deprem güvenliği, işçilikten ve enerjiden tasarruf, malzemeden tasarruf, yangından korunma, yapım kalitesi gibi özellikleriyle tercih edilebilir bir yapı üretim teknolojisi durumunda olup henüz yeni bir sistem olması itibariyle ülkemizde yeterli seviyelerde uygulanmamaktadır. Sistemin bu saydığımız avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmada, ülkemizde yeni tanınan bu sistemin özellikleri itibariyle ülkemiz açısından önemi üzerinde durulmaktadır. Sistemin uygulamalarına yer verilmekte ve sistem tanıtılmaya çalışılmaktadır. Birinci bölümde, ülkemizde konut üretim sorununun tarihsel gelişimi ve mevcut durumu üzerinde durulmuş, konut üretim sektörünün ülkemiz açısından önemi vurgulanarak ülkemiz için kaliteli konut ihtiyacı irdelenmektedir. 1 Koç İ., GOrdal E.“Polistern Köpüklü (EPS) Yalıtım-Kalıplı Yapım Sistemleri”II. Ulusal Yapı Malzemesi Kongresi ve Sergisi, (Ekim-2004) İstanbul" bildirisinde bu tanımı ilk kez kullanmışlardır.İİİ İkinci bölümde, ülkemizde konut üretiminde kullanılan yapım sistemleri gelişim sırasına göre incelenerek yapım sistemlerinde karşılaşılan sorunlar ortaya konulmaktadır. Üçüncü bölümde, ülkemizde uygulanmakta olan yapım sistemlerinin sorunları karşı alternatif bir sistem olan Yalıtım-Kalıplı Sistemlerin tanımı, kullanılan malzeme çeşitleri, sistem çeşitleri, tarihçesi ve uygulamaları detaylı olarak ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, sistemin mevcut diğer sistemlere göre özellikle avantajları ve bazı dezavantaj lan üzerinde durulmaktadır. Sonuç bölümünde ise, anlatılan bilgiler ışığında bir değerlendirme yapılarak ülkemizde konut üretiminde Yalıtım-Kalıplı Sisteminin kullanılmasının yararları ortaya koyulmuştur. Anahtar Kelimeler : Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Yapım Sistemi, Konut Üretimi, Enerji Tasarrufu, Konut Yapım Sistemleri.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master of Science Thesis BUILDING SYSTEM WITH PERMANENT INSULATED CONCRETE FORMS (ICFs) FOR HOUSING PRODUCTION, AND ITS IMPORTANCE FOR TURKEY Fatih UYGUN Selçuk Universty Institue of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor: Asst. Prof. Dr. İlhan KOÇ 2005, 150 Pages Jüri: Asst. Prof. Dr. O.Nuri DÜLGERLER Asst. Prof. Dr. Ercan H. O?UZALP Asst. Prof. Dr. İlhan KOÇ By means of rapidly increasing population of the world, the use of the limited resources of the world has increased, and therefore, in order to use these resources economically, the countries of the world have increased their works. These resources are also used in building sector in great ratios, and consumed for the production of building with various functions and their usage. The major part of this consumption is made by the housing sector which comprises one-fourth of building sector. All sorts of artificial and natural materials used during housing production, energy, labour serviced and quantity of energy which is necessary especially during the usage of houses have great importance for the economies of the countries. That is why; the saving of resources by means of new building systems to be developed in housing production is very important.Meanwhile, as a result of social and economic developments occurred recently technological changes have materialised for the aim of meeting the demand in building sector. The traditional building systems, which are insufficient for the increasing housing need, have left its position to the developed traditional and industrialized systems. There are also some problems in the application of these new building systems, as are in the traditional systems. Therefore, everyday new building systems have been developed to find the best one. One of these new systems is“Building System with Permanent Insulated Concrete Forms (ICFs)”, whereas in use in Europe and especially in USA for a long period. This building system is a synthesis of the traditional and industrial systems; and also a preferred technology of building production with its characteristics, such as the production speed providing, earthquake security, savings from labour, energy and material, fire protection and building quality. Due to being a new system in Turkey, it is not applicable in sufficient quantity. Besides these advantages mentioned above there are also some disadvantages. In this study carried out the importance of the building system, which is newly known in Turkey, is emphasized in terms of Turkey; and also introduced with its applications (practices). In the first chapter of this study, the historical background of the problem of the housing production and the present situation in Turkey are explained. And also the importance of the building sector of housing is emphasized with respect to Turkey; and then the quality housing demand for Turkey is examined.VI In the second chapter, by examining the building systems used for housing production in Turkey, the problems faced in these systems are determined according to their developing turns. In the third chapter, as an alternative building system for the problems of the presented systems applied in Turkey, the building systems of insulated concrete forms is firstly defined and then its materials types used, its systems types, its historical background and applications are held in detail. The fourth chapter deals with especially the advantages of the systems considering the present building systems, and also its disadvantages. The final chapter, which is the conclusion, by evaluating the result taken from the thesis some recommendations are given for using the new building system introduced in this study, and also their advantages are put forward for the housing production sector in Turkey.