Kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarına yapılan farklı kimyasal uygulamaların verim ve bazı karakterler üzerine etkisi
The effect of different chemical applications on some characters and yield of seed cumin (Cuminum cyminum L.)
- Tez No: 167697
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kimyon, Cuminum cyminum L, kimyasal uygulama, uçucu yağ oram, uçucu yağ verimi, uçucu yağ bileşenleri, tohum verimi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİMYON(Cuminum cyminum L.) TOHUMLARINA YAPILAN FARKLI KİMYASAL UYGULAMALARIN VERİM VE BAZI KARAKTERLER ÜZERİNE ETKİSİ Ümit POLAT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yüksel KAN 2005, 46 sayfa Jüri: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Doç. Dr. Murat KARTAL Yrd. Doç. Dr. Yüksel KAN Bu araştırma 2003 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlası ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi laboratuarlarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Konya koşullarında kimyon tohumlarına yapılan farklı kimyasal uygulamaların verim ve kaliteye etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada on farklı kimyasal uygulama yapılmış ve deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlaman olarak kurulmuştur. Çalışmada çıkış süresi, bitki boyu, dal sayısı, bitki başına tohum verimi, tohum verimi, bin tohum ağırlığı, hasat indeksi, uçucu yağ oram, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri gibi karakterler incelenmiştir. Çıkış sürelerinin uygulamalara bağlı olarak 13.00 gün ile 28.33 gün arasında değişim göstermiştir. Bitki boyu 20.04-24.94 cm, dal sayısı 12.12-15.49 adet, bitki basma tohum verimi 1.15-1.50 g, bin tohum ağırlığı 4.17-4.74g, tohum verimi 54.06-69.41 kg/da, hasat indeksi %44.38-46.78, uçucu yağ oram %2.26-2.66 ve uçucu yağ verimi1.39- 1.76kg/da. arasında değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT CHEMICAL APPLICATIONS ON SOME CHARACTERS AND YD2LD OF SEED CUMIN (Cuminum cyminum L.) ÜmitPOLAT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervision Assist Prof.Dr. Yüksel KAN 2005, 46 Pages Jury: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Assoc Prof. Dr. Murat KARTAL Assist Prof.Dr. Yüksel KAN This research has been conducted under Konya ecological conditions to determine the effect of different chemical applications on some characters and yield of seed cvimm(Cuminum cyminum L.) in experimental farm of field crop department,Agriculture Faculty, Selçuk Universty. Experiment was designed in randomized complete plot design with three replications in the year of 2003. Ten different chemical applications were used on this research to analyse charaters of cumin sproud period, plant height, number of branches, seed yield per plant, thousand seed weight, seed yield, harvest index, essential oil ratio, essential oil yield and essential oil compounds. According to results of this researh sproud period, plant height, number of branches per plant, seed yield per plant, thousand seed weight, seed yield, harvest index, essential oil rate, essential oil yield between 13-28 days, 20.04-34.94cm, 12.12-15.49 adet, 1.15-1.50g, 2.54-5.27g, 54.06-69.41kg/da, %44.38-46.78, %2.26- 2.66, 1.39-1.76kg/da respectively. Keys Words: cumin, Cuminum cyminum L. chemical application, essential oil ratio, essential oil yield, essential oil compounds, seed yield 11