Çembersel mesnede oturan enine izotropik tabakaların rijit silindirik bloğun etkisi altındaki davranışı
The behavior of transversely isotropic layers rested on circular support under effect of a rigid cylindrical block
- Tez No: 167701
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEHÇET DAĞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Contact Problem, Transversely Isotropic Material, Rigid Cylindrical Block, Circular Support, Singular Integral Equation u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEMBERSEL MESNEDE OTURAN ENİNE İZOTROPİK TABAKALARIN RİJİT SİLİNDİRÎK BLOĞUN ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞI Mehmet İlker BAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Behçet DAĞHAN 2005, 82 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Yrd. Doç. Dr. Behçet DAĞHAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet YAPICI Bu çalışmada, çembersel mesnet üzerine oturan enine izotropik tabakaların a yarıçapındaki rijit silindirik bir blok yardımıyla simetrik olarak uygulanan F basma kuvveti etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Elastisitenin temel denklemleri ve integral dönüşüm tekniklerinden Hankel dönüşümü kullanılarak gerilme ve yer değiştirme ifadeleri elde edilmiştir. Sürekli temas problemi ele alınmıştır. Gerilme ve yer değiştirme ifadelerinin sürekli temasa ait sınır şartlarında yerine yazılması ile sekiz bilinmeyenli sekiz lineer denklemden oluşan bir denklem sistemi elde edilmiştir. Bu lineer denklem sisteminin çözülmesiyle gerilme ve yer değiştirme ifadelerinde kullanılan katsayılar elde edilmiştir. Gerilmeye ait elde edilen tekil integral denklem sistemi de sayısal olarak Gauss-Chebyshev integrasyon yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Sürekli temas durumuna ait rijit silindirik bloğun altındaki basınç dağılım diyagramları çizilmiştir. Anahtar Kelimeler : Temas Problemi, Enine İzotrop Malzeme, Rijit Silindirik Blok, Çembersel Mesnet, Tekil integral Denklemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE BEHAVIOR OF TRANSVERSELY ISOTROPIC LAYERS RESTED ON CIRCULAR SUPPORT UNDER EFFECT OF A RIGID CYLINDRICAL BLOCK Mehmet İlker BAY Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Behçet DAGHAN 2005, 82 Pages Jury: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Assoc. Prof. Dr. Behçet DA?HAN Assoc. Prof. Dr. Ahmet YAPICI In this study, the behavior of transversely isotropic layers resting on circular supported under effective F pressure load by means of a rigid cylindrical block has a radius is examined. The general equation of stresses and displacements are obtained by using the general equation of elasticity and Hankel transform among integral transform techniques. The continuous contact problem is considered. A set of linear algebric equation is obtained by applying the expression of stresses and displacements to secondary conditions of the continuous contact problem. When the set of linear algebraic equation is solved, the unknown constant coefficients using the equation of stresses and displacements are obtained. The singular integral equation system was obtained is numerically solved by using the Gauss-Chebyshev integration method. The diagrams of pressure distributions under the rigid cylindrical block are plotted.