Bütünleşik planlama yaklaşımı ile HRS'lerin diğer ulaşım sistemleri ile ilşkisinin irdelenmesi Konya örneği
Analysis of relation between light rail transportation systems and other transportation systems with the integrated planning aproach case of Konya
- Tez No: 167706
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Bütünleşik Ulaşım Planlaması, Raylı Sistemler, HRS, Konya ıı, Transportation, Integrated Transportation Planning, Railway System, LRS, Konya. iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÜTÜNLEŞİK PLANLAMA YAKLAŞIMI İLE HRS' LERİN DİĞER ULAŞIM SİSTEMLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İRDELENMESİ -KONYA ÖRNEĞİ- SedefERYİĞİT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir Ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ 2005, sayfa 147 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ Doç. Dr. Hülagü KAPLAN Yrd. Doç. Dr. Rahmi ERDEM Kentlerde gerek göçlerle gerekse doğum oranlarıyla nüfusun artması kentlerin mekansal olarak yayılarak büyümelerine sebep olmuş ve bununla beraber yolculuk mesafeleri uzamıştır. Eski kentlerde yolculuklar yaya ve bisiklet ile sağlanırken, kentlerin büyümesiyle birlikte yaya ve bisiklet yolculukları oluşan talebi karşılayamaz hale gelmiştir. Kentlerde yaşamanın gereği olan ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin artışı yolculuk taleplerinin artışına sebep olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ve otomotiv sektöründeki gelişmeler kentsel ulaşımda motorlu araç kullanımını artırmıştır. Artan otomobil sayısıyla birlikte ulaşım altyapısını oluşturan yollarda sıkışıklıklar meydana gelmekte ve trafik problemlerinin önemli sebeplerinden biri özel otomobiller olmaktadır. Trafikte yaşanan sorunların çözümü için yapılan çalışmalar ulaşım planlamasını ortaya çıkarmıştır. Trafikteki sıkışıklıklar sonucunda oluşan süre kaybı üretimde kullanılması gereken zamanın trafikte harcanmasına ve dolayısıyla ülke ekonomisini büyük zarara uğratmaktadır. Trafikte yaşanan sorunların çözümü için yapılan talebi düzenleme yaklaşımları (yeni yollarınaçılması, katlı kavşakların yapılması v.b.) sorunu çözmekte yetersiz kalmış, talebin daha fazla artışına sebep olmuş ve kentsel alanların verimliliğini düşürmüştür. Bir ülkenin gelişmesi için en önemli unsurlardan birisi, ulaştırma hizmetlerinin optimum dağılımım sağlamaktadır. Kentlerde, tarihi ve insani değerlere önem veren, çevresel değerleri koruyan, işletme ve yatırım maliyeti az, güvenli, konforlu, hızlı, emniyetli, ve kentliler arasında sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda ayırımı gözetmeyen ulaşım sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu amaçla ulaşım türleri kent içinde birbirleri ile rekabet eder değil, birbirini tamamlayan bir sistem oluşturması gerekmektedir. Tez çalışmasında, Konya kent içinde kullanılan tramvay hattının rahat, hızlı, güvenli ve erişebilirliği yüksek bir şekilde kullanılmasına imkan verebilmesi için bütünleşik planlama unsurları doğrultusunda mevcut durumların incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis ANALYSIS OF RELATION BETWEEN LIGHT RAIL TRANSPORTATION SYSTEMS AND OTHER TRANSPORTATION SYSTEMS WITH THE INTEGRATED PLANNING APROACH -CASE OF KONYA- Sedef ERYİ?İT Selçuk UNIVERSTY Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Urban and Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ 2005, Page 147 Jury: Assist. Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ Assoc. Prof. Dr. Hülagü KAPLAN Assist. Prof. Dr. Rahmi ERDEM Urban population growth due to both migration and natural growth brought about the diffusional development of cities and this increased the urban trip distances. Despite the trip composition depending on pedestrian and bicycle in the former cities the contemporary cities developed beyond the traditional patterns of urban transportation. The diversification and increase of economic, social and cultural activities led to also an increase in the urban trip demand. Both technological change and the development of motor vehicle production sector increase the use of motor vehicles in the urban transportation. Through an increase in the number of automobile, traffic congestion occurred in the urban areas. The studies aimed at solving the traffic problems provided a background for transportation planning as a separate discipline. The loss of time due to the traffic congestion broughts a vast use 111of time in traffic instead of production and the national economy suffered from this problem. The demand oriented approaches (opening of new roads, construction of multi-way function etc.) failured in the solution of traffic problems and even these caused an increase in the transportation demand and an inefficiency in the use of urban areas. An important precaution for national economic development is to provide an optimum allocation of transportation services. In the urban areas, there is a need for cost-effective (in terms of operation and investment), trusted, comfortable, speedy, transportation systems based on both the preservation of environmental, historical and human values in an egalitarian way. Here, it is necessary to improve an integrated transportation system in which kinds of transportation co-ordinate with each other instead of a rivaling among them. Analysing and evaluation the existing transportation structure, this thesis attempts to make proposals for an comfortable, speedy, trusted and accessible utilization of the tram line of Konya by a integrated planning approach.