Gerçek zamanlı kinematik (GZK) GPS tekniğinin karayolu yapımında kullanılması
The use of real time Kinematic (RTK) GPS for road construction projects
  1. Tez No: 167719
  2. Yazar: KERİM UYAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVAT İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, GZK (Gerçek Zamanlı Kinematik) GPS, Karayolu yapımı, GPS, RTK (Real Time Kinematik) GPS, Construction of overland routes. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Gerçek Zamanlı Kinematik (GZK) GPS Tekniğinin Karayolu Yapımında Kullanılması Kerim UYAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cevat İNAL 2005, 85 sayfa Ülkelerin ve insanların yaşantısında karayolu ulaşımı önemli bir yer tutar. Ülkemizde son yıllarda trafiğe çıkan araç sayısının artması ve bunun akabinde çoğalan trafik kazalarıyla bu önem iyice belirginleşmiştir. Ülkemizde ki trafik kazalarının incelenmesi sonucu ortaya çıkan çarpıcı sonuç, kazaların büyük bir kısmının tek şeritli yollarda olduğudur. Bu durum ülkemizdeki yöneticilere yeni ve yüksek standartlı duble karayolları yapımı kararım aldırmıştır.Yol yapım işlerinde harita mühendislik hizmetleri hiç şüphesiz önemli bir yere sahiptir. Günümüzde GZK (Gerçek Zamanlı Kinematik) GPS tekniği ile aplikasyon amaçlı konum belirlemede santimetre hassasiyetinde çalışmak mümkün olmuştur. Bu ölçü tekniği haritacılık alanında yeni bir dönem olarak kabul edilmektedir. Çünkü çok uzun zaman ve ön çalışma gerektiren aplikasyon işleri GZK GPS tekniği ile çok kısa bir sürede ve en az referans noktasından yararlanarak ihtiyacı karşılayabilmektedir. Yol yapım işlerinde; ofset ve şev kazıklarının aplikasyonu haritacılık kaleminin önemli bir bölümünü teşkil eder. Bu çalışmada, Gerçek Zamanlı Kinematik (GZK) GPS Tekniğinin Karayolu Yapımında kullanılabilirliği araştırılmış ve Konya çevre yolunda yapılan uygulamanın sonuçlan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis The Use of Real Time Kinematic (RTK) GPS for road construction projects Kerim UYAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Prof. Dr. Cevat İNAL 2005, 85 Page The overland routes have an important role in people's and countries' life. For several years this has been certainly defined with increasing the amount of the vehicles and accidents. The majority of accidents were caused by the routes having one band. As result goverments gave priority to making double overland routes to mprevent accidents. Moreover, the geodesy engineer has a significant position in the process of making overland routes. Today sensitive measurement are available by using RTKGPS tecnique. Because application work taking a lot of time and long term effort are done in a short time and with minumum one reference point by using RTKGPS, this tecnique is accepted as a new term in geodesy engineer. To sum up, in this thesis, using the RTKGPS tecnique in the process of making overland routes and benefits of this tecnique were researched in construction of Konya overland route. The result of the research is the RTKGPS tecnique can be used in all kind of construction of overland routes. Also, the data obtained by this procedure is presented for your information.