Tanecikli magnetik CoCu ince filmlerinde yüzey pürüzlerinin, tabaka kalınlığı ve magnetik direnç ile ilişkisinin FPP,GIXD ve XRR karakterizasyon teknikleri ile araştırılması
Characterization of surface roughness evolution, microstructure-GMR property correlation in CoCu granular films using GIXD, XRR and FPP techniques
- Tez No: 167731
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMİS MUSTAFA ÖKSÜZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: XRR, GEXD, GMR, yüzey ve ara yüzey pürüzlülüğü, magneto iletim özellikleri. ıı, XRR, GIXD, GMR, surface and interface roughness, magneto transport properties. in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TANECİKLİ MAGNETİK CoCu İNCE FİLMLERİNDE YÜZEY PÜRÜZLERİNİN, TABAKA KALINLIĞI VE MAGNETİK DİRENÇ ÎLE İLİŞKİSİNİN FPP, GLXD ve XRR KARAKTERİZASYON TEKNİKLERİ İLE ARAŞTIRILMASI Ali DEMİRCİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fteik Anabilin Dalı Danışman-. Yrd. Doç. Dr. Ramis Mustafa ÖKSÜZOĞLU 2005, 63Sayfa Jüri; Yrd.Doç.Dr. Haziret DURMUŞ Jnri: Yrd.Doç.Dr. Ö. Faruk YÜKSEL Jüri; Yrd.Doç.Dr. R. Mustafa ÖKSÜZOĞLU Bu çalışmada ultra yüksek vakumlu Molecular-Beam-Epitaxy yöntemiyle büyütülmüş tanecikli manyetik Co23Cu17 ince filmlerinin yüzey ve ara yüzey pürüzlüğünün film kalınlığı ile gelişimi ve GMR ile ilişkisi araştırılmıştır. XRR tekniği ile elde edilen yansıma ölçümlerine yapılan teorik fitlerden, filmlerin yüzey ve ara yüzey pürüzlülüğü tespit edilmiştir. FPP tekniği ile elektriksel direnç ve magneto direnç ölçümleri oda sıcaklığında yapılmıştır. Co23Cu71 tanecikli filmlerinin oda sıcaklığında GMR etkisi gösterdiği ve film kalınlığına bağlı olduğu bulunmuştur. GMR film kalınlığı arttıkça artmakta ve yaklaşık 25 nin üzerinde doyum eğilimi göstermektedir. Sonuçta yüzey pürüzlülüğünün film kalınlığı ile sistematik arttığı ve bunun magneto iletim özelliklerini etkilediği tespit edilmiştir. Ek olarak, yüksek çözünürlüklü GIXD tekniği ile filmlerin ince kristallografik yapısı incelenmiştir. Filmlerde fcc kristal fazmda Cu ve fee fazmda Co taneciklerinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT' M. Sc Thesis CHARACTERIZATION OF SURFACE ROUGHNESS EVOLUTION, MICROSTRUCTURE-GMR PROPERTY CORRELATION IN CoCu GRANULAR FILMS USING GIXD, XRR AND FPP TECHNIQUES All DEMİRCİ Selçuk Unıversty Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertmaut of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ramis Mustafa ÖKSÜZO?LU 2005, 63 Page Jury: Assist.Prof.Dr. Hariret DURMUŞ Jury: Asstet.Prof.Dr. Ö. Faruk YÜKSEL Jury: AssistProf.Dr. R. Mustafa ÖKSÜZO?LU In the present study the film thickness dependent evolution of surface and interface roughness and its correlation with GMR properties in ultra high vacuum e-beam evaporated magnetic granular Co23Cuin thin films were investigated. Surface and interface roughness were determined from the fits of x-ray reflectivity curves. The resistance and magneto resistance measurements were carried out using FPP technique at room temperature. Co2iCuni films indicated a thickness dependent GMR effect at room temperature. GMR increases with increasing film thickness and seems to be saturate over 25 nm film thickness. It was found that the increase of surface roughness with rising film thickness influences magneto transport properties. Furthermore, the high resolution GIXD technique was used to investigate the real structure of Co and Cu in films. The presence of crystalline fee Co phase in fee Cu matrix structure was revealed.