Sıvı membranlarda kromat iyonunun trasport kinetiğinin incelenmesi
Kinetic analysis of chromate ion transport through liquid membrane
- Tez No: 167735
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABRİ ALPAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hacimli sıvı membran, kolaylaştırılmış transport, kromat iyonu, transport kinetikleri, kaliks[4]aren, Bulk liquid membrane, facilitated transport, chromate ion, transport kinetics, calix[4]arene. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIVI MEMBRANLARDA KROMAT İYONUNUN TRANSPORT KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Ahmet Özgür SAF Selçuk Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı (Kimya Öğretmenliği Programı) Danışman Yrd. Doç. Dr. Sabri ALFAYDIN 2005, 57 sayfa Jüri Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Tevfık ATALAY Yrd. Doç. Dr. Sabri ALFAYDIN Bu çalışmada, taşıyıcı olarak p-tert-huûl kaliks[4]aren morfolin amit türevi kullanılarak hacimli sıvı membran transport çalışması gerçekleştirilmiştir. Kromat iyonunun konsantrasyon değişimi spektrofotometrik metotla izlenmiştir. Kromat iyonunun transportuna kromat konsantrasyonu, taşıyıcı (îigand) konsantrasyonu, pH, çözücü türü, karıştırma hızı ve sıcaklık etkileri incelenmiştir. Kinetik parametreler (ki, kj, tmax, R^, J7* > ^T* )> arayüz reaksiyonlarının iki ardışık tersinmez birinci mertebeden reaksiyonlar olduğu varsayılarak hesaplanmıştır. Hesaplanan parametreler, transport hızının sıcaklık artışıyla azaldığını ve kromat, îigand konsantrasyonu ve karıştırma hızının artırılmasıyla da arttığım göstermiştir. Farklı çözücü sistemleri kullanıldığında transport hızının CH2Cİ2>CHCİ3>CCİ4 sırasında olduğu bulunmuştur. Özellikle kromat transportunun donör ve akseptör fazlar arasındaki pH farkından kaynaklandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis KINETIC ANALYSIS OF CHROMATE ION TRANSPORT THROUGH LIQUID MEMBRANE Ahmet Özgür SAF Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertniant of Chemistry Education Supervisor Assis.Prof.Dr. Sabri ALFAYDIN 2005, 57 Page Jury Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Tevfik AT ALAY Assis.Prof.Dr. Sabri ALFAYDIN Bulk liquid membrane transport has been carried out by using p-tert-buty\ calix[4]arene morpholino amide derivative as carrier. The change in chromate concentration is determined by using spectrophotometric method. The effects of chromate concentration, carrier concentration, pH, type of solvent, stirring rate and temperature have been investigated on the chromate ion transport. The kinetic parameters (ki, k2, tmax, RTax, JTx, JT" ) were calculated for the interface reactions assuming that those reactions are two consecutive irreversible first order reactions. The calculated kinetic parameters have showed that transport rate decreased with increasing temperature, whereas; increased with increasing the chromate concentration, carrier concentration and stirring rate. When different solvent systems were used, the efficiencies of transport rate were found to be in the following order CH2CI2XIHCI3XXI4. particularly, it has been determined that the transport of chromate ion stems from pH difference in between the donor and the acceptor phases.