Konya ili Ereğli ilçesi tarım arazilerine değer taktirinde uygulanan gelir yöntemi ve pazar değeri yöntemi arasındaki farkın incelenmesi
Examining the difference between the income method and sales comparison method valuation of agricultural land in Ereğli district of Konya
  1. Tez No: 167741
  2. Yazar: ZÜHAL ÜNAL KARAKAYACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Değer takdiri, Gelir Yöntemi, Pazar Değeri Yöntemi, Kapitalizasyon Oranı, Appraisal, income method, sales comporison method, capitalization rate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Özet Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİ EREĞLİ İLÇESİ TARIM ARAZİLERİNE DEĞER TAKDİRİNDE UYGULANAN GELİR YÖNTEMİ VE PAZAR DEĞERİ YÖNTEMİ ARASINDAKİ FARKIN İNCELENMESİ Zühal (ÜNAL) KARAKAYACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cennet OĞUZ 2005, 110 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Cennet OĞUZ Doç. Dr. Harun TANRIVERMİŞ Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇELİK Bu araştırmanın amacı, Konya İli Ereğli İlçesinde tarım arazilerinin gelir ve pazar değeri yöntemlerine göre değerleri takdir edilerek bulunan sonuçlan karşılaştırmaktır. Bu amaç kapsamında gayeli örnekleme yöntemi kullanılarak, 46 tarım arazisi incelemeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, araştırma yöresinde geçerli olan ortalama kapitalizasyon oranı sulu tarım arazileri için % 6,02 ve kuru tarım arazileri için % 7,0 bulunmuştur. Pazar değeri yöntemine göre sulu tarım arazileri için ortalama arazi değeri 963,00 YTL/da ve kuru tarım arazileri için 311,00 YTL/da olarak bulunmuştur. Gelir yöntemine göre sulu tarım arazileri için ortalama araziII değeri 1395,29 YTL/da ve kuru tarım arazileri için 340,48 YTL/da olarak tespit edilmiştir. Ancak bu değerlerin arazide uygulanan münavebe sistemine göre ve arazinin kente uzaklığına göre değiştiği gözlenmiştir. Sonuç olarak incelenen arazilerin pazar değerleri ile gelir değerleri arasında önemli farklılık olmadığı görülmüştür. Bu koşullarda değerlemede pazar değeri yöntemi ile gelir yöntemi birbirini doğrulamak amacıyla kullanılabilir. Araştırmada ayrıca arazi değerini etkileyen faktörler saptanarak regresyon analizi ile etki dereceleri belirlenmiştir. Bu analizler sonucunda arazinin nevi ve kente uzaklığı arazinin değerini etkileyen faktörler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
HI Abstract Master Thesis EXAMINING THE DIFFERRENCE BETWEEN THE INCOME METHOD AND SALES COMPARISON METHOD VALUATION OF AGRICULTURAL LAND IN ERE?Lİ DISTRICT OF KONYA Zühal (ÜNAL) KARAKAYACI Graduate School of Naturel and Applied Sciences Agricultural Economy Supervisor: Prof. Dr. Cermet O?UZ 2005, 110 Pages Jury; Prof. Dr. Cermet O?UZ Assos. Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ Assist. Prof. Dr. Yusuf ÇELİK The aim of this study is to compare the results of values appraisal according to the income and sales comporison methods in agricultural land of Ereğli in Konya. In this framework, it is examined the forty-six agricultural land by using the method of aimed sampling method. In this study, it is found out a capitalization rate obtaining in the area that is % 6,02 for irrigated farm lands, % 7,0 for rainfed farm land. It is determined that the actual land value is 963,00 YTL/da for irrigated farm lands and 311,00 YTL/da for rainfed farm land according to the sales comporison method. It is determined that the actual land value is 1395,29 YTL/da for irrigated farm lands and 340,48 YTL/da for rainfedIV farm land according to the income method. On the other hand it is observed to change that these values according to rotation and the land of the distance from the urban area. In the result of this study, it is determined that there is no difference with the sales values and income values. So, it is considered that the methods of sales comporison method and income method may use by the aim of the testing each other. Separately, it is determined the factors that is effected on land value, effective rank by regression analysis. The result of this analysis, it is found out importance factors as the land variety and land of the distance form the urban area.