Düşük molekül ağırlıklı polistirenlerin asetik anhidritle BF3O(C2H5)2 katalizörü ortamında açilasyon reaksiyonun incelenmesi
The investigation of modification reactions of polystyrenes with low molecular weights with asetic anhydride in the presence of a catalyst [BF3O(C2H5)2]
- Tez No: 167742
- Danışmanlar: PROF.DR. REFİKA KURBANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polistiren, Asetik Anhidrit, Kimyasal Modifikasyon, Friedeî-Crafts Açilasyonu, Polystyrene, Asetic Anhydride, Chemical Modification, Friedel- Crafts Acylation 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DÜŞÜK MOLEKÜL AĞIRLIKLI POLİSTİRENLERİN ASETİK ANHİDRİTLE BF30(C2H5)2 KATALİZÖRÜ ORTAMINDA AÇİLASYON REAKSİYONUNUN İNCELENMESİ İBRAHİM UYANIK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Refika KURBANLI 2005, 60 sayfa Jüri : Prof.Dr. Refika KURBANLI Prof.Dr. Handan GÜLCE Yrd.Doç.Dr. Ahmet OKUDAN Bu çalışmada, ilk olarak 350.000 molekül ağırlıklı blok polistiren (PS) çözünme-çöktürme metodu kullanılarak fraksiyonlarına ayrılmıştır. Daha sonra 70.000, 80.000 ve 90.000 molekül ağırlıklı PS fraksiyonlarının BF3.0(C2H5)2 katalizörlüğünde asetik anhidritle kimyasal modifikasyon reaksiyonları incelenmiştir. Ayrıca PS yapışma bağlanan fonksiyonel grup miktarının kıyaslanması için fraksiyonlaştırmadan elde edilen yüksek molekül ağırlıklı (Mn*= 290.000 ve 500.000) PS fraksiyonları da aynı şartta modifiye edilmiştir. Polimerin yapısına bağlanmış fonksiyonel grup sayısı polimerin molekül ağırlığına bağlı olarak değişiklik göstermiştir ve daha düşük molekül ağırlıklı polimere daha fazla fonksiyonel grup bağlanmıştır. Polimerîerin yapısına bağlanan fonksiyonel gruplar ve miktarları spektral ve kimyasal metotlarla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS THE INVESTIGATION OF MODIFICATION REACTIONS OF POLYSTYRENES WITH LOW MOLECULAR WEIGHTS WITH ASETIC ANHYDRIDE IN THE PRESENCE OF A CATALYST [BF3.0(C2H5)2] İBRAHİM UYANIK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Enginnering Supervisor : Prof.Dr. Refika KURBANLI 2005, 60 pages Jurry : Prof.Dr. Refika KURBANLI Prof.Dr. Handan GÜLCE Asst.Prof.Dr. Ahmet OKUDAN In this study, At first the block of polystyrene (PS) that have molecular weight of 350.000 was fractionized by using of solvent-precipitation methods. Then by using asetic anhydrides in the presence of a catalyst BF3.0(C2Hs)2 chemical modification reactions of PS fractions with molecular weights of 70.000, 80.000 and 90.000 were examined. The PS fractions that have high molecular weight (Mn*= 290.000 and 500.000) formed by fractionizing were modified with the same conditions in order to compare the number of functional group bounded to the PS as well. The number of functional groups bounded to the polymer structure changed according to the molecular weight of the polymer, and more functional groups were bounded to lower molecular weight polystyrenes. The functional groups bounded to the polymer and their amounts were determined with spectral and chemical analysis methods.