Skaler denklemlerin kararlılığı üzerine metotlar
Methods on stability of scaler equations
  1. Tez No: 167752
  2. Yazar: ÖZLEM AK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Stability, Sturm sequence, discrete-time system, stability criterion, Schur modified sequence, Root-counting method 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SKALER DENKLEMLERİN KARARLILIĞI ÜZERİNE METOTLAR Özlem AK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Ana Bilim Dah Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE 2005, Sayfa 96 Jüri: Prof. Dr. Ali SİNAN Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Bu tezde uygulamalı matematikte önemli bir yere sahip olan fark denklemlerinin özel bir hali olan skaler denklemlerin kararlılığı üzerine çalışılmıştır. Önce skaîer denklemlerin kararlı olabilme durumları ve kararlılık tanımları verilmiştir. Kararlılığın normla, özdeğerlerle, şart sayısı ve skaier denklemin çözümü ile ilişkisi incelenmiştir. Bunlarla ilgili olarak Lyapunov, Gersgorin, Ostrowski teoremleri ifade edilmiştir. Bu tezin yapısını oluşturan esas kısım ise, skaier denklemlerin kararlılığım belirlemek için geliştirilen test metotlarıdır. Bu metotlar açıklanmış, bununla ilgili olarak örnekler ve teoremlere yer verilmiştir. Sonuca daha kolay ulaşmak için kararlılık tabloları oluşturulmuştur. Son olarak, üzerinde durulan kararlılık testleri karşılaştırılmış ve birbirlerine göre avantajı incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kararlılık, Sturm dizisi, Fark sistemleri, Kararlılık kriteri, Schur modifıye dizisi, Kök sayısı metodu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHODS ON STABILITY OF SCALER EQUATIONS Ms Thesis Özlem AK Selçuk University Gradute School of Natural and Aplplied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hasan KÖSE 2005, Page 96 Jury: Prof. Dr. Ali SİNAN Assist. Prof. Dr. Hasan KÖSE Assist. Prof. Dr. Necati TAŞKARA In this thesis stability of scaler equations as a special case of difference equations which have an important role in mathematics discipline is done. Firstly, scaler equations stability position and definitions of stability are given. The relationships between stability and norm, eigenvalues, condition number and solution of scaler equations are investigated, and then the related theorems as Lyapunov, Gersgorin and Ostrowski are expressed. Developed test methods for indicating stability of scaler equations constitute the main part of this thesis. These methods are explained, related examples and theorems with these methods are given. For the aim of reaching the result easily, stability tables are constituted. Finaly, stability methods which are given along this study are compared and advantages of each of these methods are investigated.