Tamsayılar konusunun öğretimindeki hata ve yanılgıların teşhisi ve alınması gereken tedbirler
Diagnosing of misconceptions and mistakes in teaching of integers and the precautions that must be taken
  1. Tez No: 167753
  2. Yazar: HASAN GÖKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Tamsayılar, Teşhis Testi, Yanılgılar in, Teaching Mathematics, Integers, Diagnostic Test, Misconceptions. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, öğrencilerin tamsayılar öğretimi ile ilgili yaptıkları hatalar ve yanılgılar tespit edilerek, bu hata ve yanılgılara karşı hangi tedbirlerin alınabileceği araştırılmıştır. Araştırmada Konya ili evren olarak alınmıştır. Meranı ve Selçuklu ilçelerinden seçilen genel ilköğretim okullarının 7. sınıf öğrencilerinden 396“sma. çoktan seçmeli olarak hazırlanan ”Teşhis Testi" uygulanmış, elde edilen veriler analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin, tamsayılar kümesini oluşturmada, tamsayılar ile doğal sayılar arasında ilişki kurmada, sayı doğrusu üzerindeki çalışmalarda, tamsayılarla toplama ve çıkarma işlemlerinde, negatif tamsayıları sıralamada, herhangi bir tamsayının kuvvetinin bulunuşunda, mutlak değerle ilgili ifadelerde, işlemler arasında ilişki kurmada, günlük hayatta karşılaştıkları problemleri anlamada, matematiksel olarak ifade etmede, probleme uygun model oluşturmada ciddi güçlüklerinin olduğu, kuralları ve kavramları tam olarak bilmedikleri ve birbirine karıştırdıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been researched which precoutions can be taken against students' misconceptions and misunderstandings, related to integers teaching, and these misconceptions and misunderstandings have been found out. Konya has been illustrated as the environment for this research and diagnosis test which consist of multioptions, and data has been applied to 396 students of seventh classes from general primary schools in Meram and Selçuklu, and data obtained from the research have been analised. As a result, the students have serious difficulties in making up integer sets. establishing relation between natural numbers and integers, studies on number line manuplating minus and plus problems, ordering negative integers, finding out the power of any integer experssions relaited to absolute value setting up relation among problems of daily life, expressing them as mathematical terms, making up suitable model for the problem, and it has been dedected that they don't know the conceptions and rules properly and confuse them.