Çeltik (Konya) kuzeydoğusunda yer alan neojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Mineralogic and jeochemical properties of neogen aged sedimanter units scattered in Konya, northeast of Çeltik
- Tez No: 167751
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAZZEZ ÇELİK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çeltik-Konya. Neojen. mineraloji, jeokimya, simektit. dolomit, Çeltik-Konya, Neogene, mineralogy, geochemistry, smectite, dolomite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇELTİK (KONYA) KUZEYDOĞUSUNDA YER ALAN NEOJEN YAŞLI SF.DİMANTER BİRİMLERİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Özlem RUŞEN“ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muazzez ÇELİK KARAKAYA 2005. 115 sayfa Jüri: Prof. Dr. Muazzez ÇELİK KARAKAYA Prof. Dr. Abidin TEMEL Doç. Dr. Hüseyin KURT Çeltik (Konya) kuzeydoğusunda yayılım gösteren Ncojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal özellikleri araştırıldığı hu çalışma 130 km”“ lik bir alanda yürütülmüştür. İnceleme alanında tabanda Neojen yaşlı İlyaspaşa formasyonu (Alt-Orta Miyosen) yeralır. Bunun üzerinde uyumsuzlukla Sakarya formasyonu (Üst Miyosen- Pliyosen) gözlenir. Geniş bir yayılıma sahip olan Sakarya formasyonu Jips, Alt Kireçtaşı, Killi Dolomit ve Üst Kireçtaşı olmak üzere dört üyeye ayrılmaktadır. Bu birimler üzerine Kuvaterner yaşlı alüvyon ve taraça açısal uyumsuzlukla gelmektedir.İnceleme alanında X-ışınları çalışmaları ile sinıektit. K-simektit. Ca-Mg simektit (stevensit). illit. klorit. paligorskit. sepiyolit. kaolinit. dolomit, kalsit, kuvars, jips, feldispat ve manyezit mineralleri saptanmıştır. Çalışma alanının orta kesimleri dışındaki bölgelerde, Sakarya formasyonunun Killi Dolomit üyesine ait yüzeylemelerinde. yaygın kil minerali olarak sinıektit izlenmektedir. Simcktitten sonra yaygın olarak illit ve sepiyolit yer almaktadır. Çalışma alanının orta kesimlerinde ise. üye içerisinde sepiyolit yaygın mineral olarak gözlenmektedir. Çalışma alanının orta, doğu ve kuzeybatı kesimlerinde ise klorit ve paligorskite rastlanmaktadır. Özellikle inceleme alanının kuzeybatısında klorit oldukça yaygındır. Killi Dolomit üyesinde en az rastlanan kil minerali kaolinittir. Kaolinit inceleme alanının orta ve doğu kesimlerinde bazı düzeylerde izlenir. Çalışma alanının orta ve doğu kesimlerinde Sakarya formasyonuna ait Jips üyesi içerisinde, illite oldukça sık rastlanılır. İllittcn sonra yaygın kil mineralleri sırasıyla: simektit. sepiyolit, klorit. kaolinit ve paligorskittir. Yapıian pil ölçümlerine göre inceleme alanında zayıf alkalin ve alkalin koşulların etkin olduğu belirlenmiştir. Örneklerin pli değerleri arasında büyük bir fark görülmemiştir. Çizilen Na-SÜ4, Mg/Ca-Sr/Ca. Na/Ca-Sr/Ca, Na/Ca-Mg/Ca grafikleri, dolomit ve jips örneklerinin, tatlı su bileşimine yakın konsantrasyona sahip olan bir ortamda çökeldiğini ortaya koymaktadır. Güzbayırı bölgesi Neojen kayaçlarda; SİO2 'in AI2O3, VejOı, KıO, TİO2, CrçO}, Ni, Zr ve Sc ile çok kuvvetli pozitif korelasyon ilişkisi, bu bölgede ”simektit + illit + klorit + paligorskit(?) + kaolinit + feldispat + kuvars“ parajenezine dayanır. Buna karşılık bu bileşenlerin CaO, Sr ve AK ile çok kuvvetli ve kuvvetli negatif korelasyonu, ortamda söz konusu bileşenlerin tüketildiğini gösterir. Türktaciri bölgesinde yer alan Neojen kayaçlardaki korelasyon analizine göre; AI2O3, S1O2. FeıCh ve K2O ile TİO2 ve P2O5 ”in birbirleri ile kuvvetli pozitif ve her birinin CaO ve MgO ile negatif korelasyona sahip olmaları dolomit ve silikatların farklı şartlarda oluştuğunu gösterir. Türktaciri bölgesi kayaçlarında TiCh-CrçOj- Aİ20.1-Fe2OrK2Ü-Zr-Sc-Si02-Ni-Na20-P205(-MnO-Y) ve Nb-SOj-MgO-Sr-CaO- AK(-Ba) şeklinde iki grup kümeleşme ortaya çıkmaktadır. Burada silikat ve karbonat mineralleri birbirlerinden farklı mekanizmalarla yoğunlaşmışlardır. İncelemealanının yakın çevresinde bulunan volkanik kayaçlarla ilişkili olarak sahaya gelen MgO“ea zengin çözeltiler yöredeki karbonatların dolomit bileşimine dönüşmesini sağlarken, silikat minerallerinin bazıları (feldispatlar) ayrışarak kil minerallerinin (kaolinil. illit) oluşumunu sağlamıştır. Köleyatağı Tepe bölgesinde ise: SiO: değerleri AI1O3, İGO, TİO2, P2O5. MnO. Cr20:”FeıOı, NaıO, Ba. 7,r. Ni, Y ve Sc ile çok kuvvetli ve kuvvetli pozitif korelasyonludur. Bu durum, bu bölgedeki killi kayaçlarda“simeklit + illit + sepiyolit + klorit + paligorskit + feidispat + kuvars”parajenezi ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EXAMINING VONERALOGIC AND JEOCHF.MICAL PROPERTIES OF NEOGEN AGF:D SEDIMANTER UNITS SCATTERED IN KONYA, NORTHEAST OF ÇELTİK Özlem RUŞEN Selçuk University Gradute School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Advisor: Prof. Dr. Muazzez ÇF.I.İK KARAKAYA 2005, 115 page Jury: Prof. Dr. Muazzez ÇELİK KARAKAYA Prof. Dr. Abidin TEMEL Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KURT This study where the research of the properties of the mineralogieal and geochemical Neogen aged sedimantcr units scattered in the northeast of Çeltik (Konya) are studied, is carried out in a 1 30 kilometer square area. Neogen aged Ilyaspaşa formation (Lower-Middle) is situated at the bottom in the research area. Sakarya formation is viewed discordontly over Ilyaspasa formation. Sakarya formation which covers large areas is divided into four members named Gypsum, Lower Limestone, Clayey Dolomite, and Upper Limestone. Kuvatcrner aged alluvium and terrace were laid discordontly over these units.Smectite, stevensite, illitc. chlorite, palygorskite. sepioiite. kaolinite, dolomite, calcite. quartz, gypsum, feldspar and magncsite have been determined by x-ray diffraction in the investigation area. In the areas, except for the central parts of the investigation area simectite is commonly observed as clay mineral, while illit and sepioiite are scarce. In the central parts of the investigation area sepiolitc is viewed as the common mineral. In the central, cast and the northwest of the investigation areas, chlorite and polygorskite are rarely seen. Especially chlorite is quite common on the northwest of the investigation area. Kaolinite is the least abundant mineral in the clayey dolomite member, whereas kaolinite is observed in some levels in the central and cast parts of the investigation area. Illite can occasionally be seen in gypsum member which is belonging to Sakarya formation. Other secondary abundant minerals are smectite, sepioiite. chlorite, kaolinite and palygorskite. According to the pl-l values, the research area is effected by weak alkaline and alkaline conditions. pH values of all samples arc generally similar to each other. Na-S04, Mg/Ca-Sr/Ca, Na/Ca-Sr/Ca Na/Ca-Mg/Ca grafics indicate that dolomite and gypsum samples are deposited in an environment which has a concentration alike to the fresh water compositions. In the OOzbayin region; very strong positive correlation relationship of SİO2 to A120-,. FejOî, K20, Ti02, Cr20,, Ni. Zr and Sc is based on the“ simectite + illite + chlorite + palygorskite(?) + kaolinite + feldspar + quartz ”paragenes in this region. However, very strong and strong negative correlation of these components with CaO, Sr and AK. indicates that these components are leached in the environment. According to the correlation analyze of Tiirktaciri's rocks; AI2Oî. Si()2, Fc2Oi and K2() together with Ti02 and P2Ü5 have strong positive correlation with each other and each having negative correlation to CaO and MgO indicates that dolomits and silicate minerals have been formed under different conditions. In the rocks of the Türktaciri region two group can be seen such as Ti02-Cr203-Al2Oi-Fe203-K.20-Zr- Sc-SiO2-Ni-Na20-P20?(-MnO-Y) and Nb-SOrMgO-Sr-CaO-AK(-Ba). Here, silicate and carbonate minerals have been occurred in different mechanism from each other. Carbonates were converted to dolomites by the effect of MgO. Some silicate minerals (feldspar) were alterated to some clay minerals e.g. kaolinite, illite.Strong and very strong positive correlation to AI2O3, K20, TİO2, P2O5. MnO. C^Oi. Fe20i. Na20, Ba, Zr, Ni, Y and Sc were observed in Köleyatağı Mill region. This situation is related to the“ simectite + illite + sepiolite + chlorite + palygorskite + feldspar + quartz ”paragenesis.