Magnetik CoAg granular ince filmlerinde Ag matrix-textur etkisinin, magnetik direnç ile ilişkisinin, FPP, GIXD ve GEXD karakterizasyon teknikleri ile araştırılması
Characterization of microstructure -GMR property correlation of thin CoAg granular films by using of grazing incidence x-ray diffraction (GIXD),grazing excidence x-ray diffraction (GEXD) and four point probe techniques
- Tez No: 167767
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMİS MUSTAFA ÖKSÜZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Büyük magneto direnç, magneto direnç, GIXD, GEXD, FPP, kalıcı stres, kırılma etkileri, matrix-textur etkisi 111, Magneto resistance, giant magneto resistance, grazing incidence x-ray diffraction, grazing excidence ray diffraction, four point probe, residual stress, effect of refraction, matrix-textur effect IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Magnetik CoAg Granular İnce Filmlerinde Ag Matrix-Textur Etkisinin, Magnetik Direnç tie İlişkisinin, FPP, GIXD VE GEXD Karakterizasyon Teknikleri İle Araştırılması Umut SARAÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman:Yrd.Doç.Dr. Ramis Mustafa ÖKSÜZOĞLU 2005, 76 sayfa Jüri: Doç.Dr. Haluk ŞAFAK Jüri: Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk YÜKSEL Bu çalışmada, dc-magnetron-sputtering tekniği ile üretilmiş Co2sAg75 tanecikli ince filmlerinde, matrix-textur etkisinin MR ile ilişkisi ve CoAg sisteminin, tabaka kalınlığına bağlı olarak ince filmlerde metastable alaşım oluşturup oluşturmadığı araştırılmıştır. GIXD ile filmlerin kristolografik yapısı araştırılmıştır. Ayrıca FPP tekniği ile oda sıcaklığında elektriksel direnç ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, CoAg sistemi ince filmlerde 40 nm'nin altında metastable alaşım oluşturmaktadır. Literatürde ilk kez textur-MR etkisi ilişkisi bu çalışmada ortaya konulmuştur. Ag(m) matrix-textur etkisi sonuçlarına göre Co2sAg75 tanecikli ince filmlerinde d=31.3 ran kalınlıktan sonra matrix-textur etkisinin gözlendiği ve tabaka kalınlığı arttıkça arttığı bulunmuştur. Ag matrix-textur etkisinin gözlemlenmesiyle magneto direnç'te daha yüksek bir artış meydana geldiği gözlemlenmiştir. Co2sAg75 ve C023CU77 tanecikli ince filmlerinde nüfuz derinliğinin, kritik açı bölgesinde şiddetli bir şekilde azaldığı ortaya konulmuştur. Ayrıca Co2sAg75 tanecikli ince filmlerinde kırılma etkilerinin, kritik açı civarında maksimum düzeye çıktığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis Characterization of microstructure-GMR property correlation of thin CoAg granular films by using of Grazing Incidence X-Ray Diffraction(GIXD),Grazing Excidence X-Ray Diffraction(GEXD) and Four Point Probe techniques. Umut SARAÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor:Assist.Prof.Dr. Ramis Mustafa ÖKSÜZO?LU 2005, 76 pages Jury: Assoc.Prof.Dr. Haluk ŞAFAK Jury: Assist.Prof.Dr. Ömer Faruk YÜKSEL In the present study, the correlation between texture and magneto resistance (MR) and the thickness dependence of phase separation in dc-magnetron-sputtered CoAg granular films have been investigated. The crystallographic structure of films was studied using GIXD technique. The electrical resistivity and MR were investigated using FPP technique. The results revealed that in CoAg films the metastable phase appears below the films thickness of 40 nm. Furthermore, in the present study, a correlation between texture and MR has been found for the first time. The Ag(iu) matrix-texture effect occurs over the film thickness of 31.3 nm and increases with increasing film thickness. In addition to that the Ag matrix-texture effect leads to an enhancement of MR effect. Furthermore, the penetration depth of x-ray beam found to be dependent on critical reflection angle in Co2sAg75 and C023CU77 films and it decreases sharply at critical angle. The diffraction effects reach its maximum at the critical angle for the Co25Ag75 films.