Bazı aromatik aminoalkollerin sentezi ve izomerlerin incelenmesi
The synthesis of some aromatics aminoalcohols and analysing their isomers
- Tez No: 167768
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEJDET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aminoalkoller, Blokerler, Rezolüsyon, Asimetrik Sentez, Kirallik, Aminoalcohols, Blockers, Resolution, Asymmetric Synthesis, Chirality u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI AROMATİK AMİNOALKOLLERİN SENTEZİ VE İZOMERLERİNİN İNCELENMESİ ARZU TAYAKSİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nejdet ŞEN 2005, 62 sayfa Jüri: Prof.Dr. Mehmet SEZGİN Doç.Dr. Sultan KURBANLI Yrd.Doç.Dr. Nejdet ŞEN Bu çalışmada bazı aromatik aminoalkollerin sentezlenmesi ve bunların enantiomerlerine ayrılması amaçlanmıştır. Fenol ile epiklorhidrinin reaksiyonundan çıkış maddesi olarak kullanılan 1- fenoksi-2,3-epoksipropan (1) sentezlenmiş ve l-fenoksi-2,3-epoksipropanın (1) amonyak, izopropilamin, piperidin ve morfolinle nükleofilik halka açılma reaksiyonundan ilaç sanayinde özel bir ilgiye sahip olan ve asimetrik sentezlerde yaygın olarak kullanılan 2, 3, 4, 5 numaralı ?-aminoalkoller sentezlenmiştir. Daha sonra sentezlenen bu aromatik ?-arninoalkollerden l-fenoksi-3-amino- 2-propanol D-pantolaktonla enantiomerlerine ayrılmıştır. Sentezlenen ve enantiomerlerine ayrılan bileşiklerin yapılan spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS \ THE SYNTHESIS OF SOME AROMATICS AMINOALCOHOLS AND ANALYSING THEIR ISOMERS ARZU TAYAKSI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervision Asst.Prof.Dr. Nejdet ŞEN 2005, 62 pages Jurry: ProlDr. Mehmet SEZGÎN Assoc.Prof.Dr. Sultan KURBANLI Asst.Prof.Dr. Nejdet ŞEN The objective of this study is to synthesize some aromatic aminoalcohols and separate their enantiomers. l-Phenoxy-2,3-epoxypropane (1) used as starting material, was synthesized from the reaction of epichlorohydrine with phenol, and ?-arninoalcohols (2, 3, 4, 5), which are of special interest in the field drugs; and also widely used in asymmetric synthesis, synthesized from the nucleophilic ring opening reactions of 1-phenoxy- 2,3-epoxypropane (1) with ammonia, isopropylamine, piperidine and morpholine. Then, the synthesized l-phenoxy-3-amino-2-propanol were separated to its enantiomers using D-pantolactone. The structures of the synthesized and separated compounds were explained using spectroscopic methods.