Muğla ili Ortaca yöresinde interdonato limon çeşidinin yaprak ve meyvelerinde bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
A study on the seasonal changes of nutritional elements in leaf and fruits of interdonato lemons at Ortaca region in Muğla province
- Tez No: 167843
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YOKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Citrus, lemon, nutrient, seasonal changes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
MUĞLA İLİ ORTACA YÖRESİNDE İNTERDONATO LİMON ÇEŞİDİNİN YAPRAK VE MEYVELERİNDE BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ( Yüksek Lisans Tezi) Nazan KORKMAZ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Muğla İli Ortaca Yöresindeki limon bahçelerinde beslenme durumlarını saptayarak yaprak ve meyve örneği alma zamanını belirlemek amacı ile bu çalışma yapılmıştır. İnterdonato limon çeşidinde yaprakta ve meyvede bitki besin elementlerinin seviyeleri küçük meyve oluşumundan başlayarak vejetasyon sonuna kadar ölçülerek yaprak ve meyve için ayrı ayrı belirlenmiştir. Araştırmada toplam iki bahçeden, küçük meyve oluşumu-hasat dönemleri arasındaki 9 periyotta 20 günde bir olmak üzere 36 yaprak, 36 meyve, 2 toprak örneği alınmıştır.Toprak örneklerinde fiziksel analizler ile toprak, yaprak ve meyve örneklerinde makro ve mikro element içerikleri tespit edilmiş, sonuçlar istatistiki yönden incelenmiştir. Araştırma sonunda bir vejetasyon devresi boyunca yaprakta N, K, Mg, Fe, Ca, Na, Zn içeriklerinde artan, Cu, Mn, miktarında azalan, P miktarında vejetasyonun başında azalma görülürken vejetasyonun sonuna doğru tekrar artan bir seyir gözlemlenirken, meyvede bir vejetasyon dönemi boyunca N, P, K, Mg, Cu, ZnVI miktarında azalan Fe, Ca, Na miktarında artan ve Mn miktarında vegetasyonun sonuna kadar azalan ve vejetasyonun sonunda artan bir seyir gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Turunçgiller, limon, beslenme, mevsimsel değişim Sayfa Adedi: 89 Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İbrahim Yokaş
Özet (Çeviri)
VII A STUDY ON THE SEASONAL CHANGES OF NUTRITIONAL ELEMENTS IN LEAF AND FRUITS OF INTERDONATO LEMONS AT ORTACA REGION IN MUGLA PROVINCE (M.Sc.Thesis) MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT This study has been carried out to determine the nutritional conditions in Interdonato Lemon plantations in Ortaca region of Muğla province and to determine the most suitable time to take leaf and fruit samples for a balanced fertilization programme. In order to determine the levels of nutritional elements in interdonato lemons during fruit developement -from fruit developing to mature fruits- have been measured. The levels have been determined seperately for leaves and fruits. During one growing season altogether 9 times i.e. every 20 days 36 leaf, 36 fruit and 2 soil samples have been collected. Physical analysis have been carried out on the soil samples, macro and micro elements in soil, leaf and fruit samples have been determined and the results were evaluated by means of statistical methods. By the end of the study ; concentrations of N, K, Mg, Fe, Ca, Na, Zn in leaves had increased throughout the season. Concentrations of Cu, Mn had declined during the season. Concentrations of P show a decline during most of the growing season but increased at the end of the season. Concentrations of N, P, K, Mg, Cu, Zn in fruits had declined, concentrations of Fe, Ca, Na, in fruits increased throughout the season. Concentrations of Mn show a decline during most of the growing season but increased the end of the season.VIII