Veri zarflama analizi ve Türk yargı sisteminin etkinliğinin incelenmesi
Data envelopment analysis and an application to Turkish judgment system
- Tez No: 167865
- Danışmanlar: DR. MEHMET KARAHASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, CCR Oran modeli, Etkinlik, Performans, Türk Yargı Sistemi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ill VERİ ZARFLAMA ANALİZİ VE TURK YARGI SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) H.Hatice GORGULU MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Veri Zarflama Analizi karar verme birimlerini genel olarak bir bütün içinde karşılaştırma yaparak değerlendirip, etkin olan ve etkin olmayan birimleri ayıran bir yaklaşımdır. Bu sınıflandırmayı yaparken etkin çalışmayan birimlerin etkinsizliklerinin kaynaklarım ve miktarlarını referans grupları yardımıyla belirleyerek etkin hale gelmelerine yardımcı olan yaklaşımlar bütünüdür. Dört temel Veri Zarflama Analizi bulunmakla beraber Türk Yargı sisteminin incelendiği uygulamada CCR oran modeli tercih edilmiştir. Sistemin girdi yönlü modele uygunluğu göz önüne alınarak CCR oran modellerinden girdi yönlü yaklaşım seçilmiştir. Analiz aşamasında 81 ilde bulunan mahkemelerin etkinlikleri LINDO paket programı kullanılarak araştırılmıştır. Analiz sonucunda 81 ilden 35'i etkin çıkmıştır. Geri kalan 46 ile ilişkin referans grupları belirlenmiş ve etkin olmayan bu iller için kuramsal girdi değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV DATA ENVELOPMENT ANALYSIS AND AN APPLICATION TO TURKISH JUDGMENT SYSTEM (Ph.M.Thesis) H.Hatice GORGULU MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT Data Envelopment Analysis is a approach which divide decision making units into two parts :efficient and inefficient units by comparison. DEA can determine inefficient units' source and quantity of inefficiency by aid reference groups.Thus, inefficient units will can be effective. One of four basic DEA models ;CCR Ratio Input oriented model was prefered in an application to Turkish Judgement System. An application to Turkish Judgement system was realized by LINDO. As a result of an application, 35 provinces was found efficient. The rest 46 inefficient provinces' s reference groups was determined and was counted theoretical input values. Key Words :Data Envelopment Analysis, CCR Radio Model, Efficiency, Performance, Turkish judgment system Page Number: 142 Adviser:Öğr.Gör.Dr. Mehmet KARAHASAN