Sulu ortamda bulunan kurşun(II) iyonlarının miseller sistem ekstraksiyonuyla zenginleştirilmesi ve tayini
Preconcentration of lead(II) ion in aqueus phase by miceller system extraction and determination
  1. Tez No: 167921
  2. Yazar: YAVUZ SÜRME
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM NARİN, PROF.DR. HÜSEYİN YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi, Misel Ortam Ekstraksiyonu, Zenginleştirme, Triton X- 1 1 4, Brillant Creasyl Blue, Kurşun m, Atomic Absorption Spectrometry, Micelle Mediated Extraction, Preconcentration, Triton X-l 14, Brillant Creasyl Blue, Lead IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET SULU ORTAMDA BULUNAN KURŞUN (II) İYONLARININ MİSELLER SİSTEM EKSTRAKSİYONUYLA ZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE TAYİNİ SÜRME, Yavuz Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: : Prof. Dr. Hüseyin YÜRÜK İkinci Danışman: : Doç. Dr. İbrahim NARİN Temmuz 2005, 78 sayfa Bu çalışmada sulu ortamda bulunan kurşun (II) iyonlarının miseller sistem ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini için optimum şartlar incelenmiştir. Araştırmada öncelikle sulu ortamda bulunan kurşun iyonları brillant creasyl blue ligandı ile kompleksleştirildikten sonra oluşan bu kompleksleri miseller fazda zenginleştirmek için miseller sistem ekstraksiyon yöntemi optimize edilmiştir. Optimizasyon, çözelti pH'sı, sıcaklık, ligand ve yüzey aktif madde miktarı, bekleme zamanı ve çözücü viskozitesi gibi parametrelerle gerçekleştirilmiştir. Miseller faza zenginleştirilen kurşun (II)-BCB kompleksleri metanolde İM HNO3 ile çözülüp seyreltildikten sonra kurşun miktarları atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edilmiştir. Geliştirilen yöntemle bazı maden ve içme sulan ile sediment örneklerinde bulunan kurşun miktarları tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECONCENTRATION OF LEAD (II) ION IN AQUEUS PHASE BY MICELLER SYSTEM EXTRACTION AND DETERMINATION SÜRME, Yavuz Niğde University Graduated School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: : Prof. Dr. Hüseyin YÜRÜK Co-Advisor: : Doç. Dr. İbrahim NARİN July 2005, 78 pages In this study preconcentration of lead (II) ions in aqueus solution by miceller system extraction and determination with atomic absorption spectrometry have been investigated. Firstly, the Pb (II) ions in aqueus media have been complexed with brillant creasyl blue ligand then the miceller system extraction which is used for preconcentration of Pb (H)-BCB complexes into the miceller media, is optimized. The optimization have been made with the parameters of solution pH, temperature, ligand and surfactant quantities, incubation time and solvent viscosity. After the Pb (II)-BCB complexes which preconcentrated to miceller phase these complexes were solved with İM HNO3 in methanol and diluted with İM HNO3 in aqua, Pb (IT) levels determined by flame atomic absorption spectrometry. Pb levels of, mineral waters and sediment samples have been determined by the developed method.