Görüntü analizi yöntemi ile ufalanmış minerallerin tane şekil karakterizasyonu
Particle shape characterization of comminuted minerals by image analysis method
- Tez No: 168099
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ ÖTEYAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Tane şekli, tane şekil dağılımı, görüntü analizi, ufalama, yuvarlaklık, pürüzlülük, uzunluk oram, kromit, ANOVA, Duncan çoklu karşılaştırma testi, Particle shape, particle shape distribution, image analysis, comminution, roundness, roughness, aspect ratio, chromite ore, ANOVA, Duncan's multiple comparison test
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZEt Bu çalışmanın amacı, ufalanmış minerallerin tane şeklini kantitatif olarak karakteriz© etmek, tane şekli üzerine etkisi olabilecek ufalama aletlerinin cinsi, cevher oluşum tipi ve tane boyutunun etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, görüntü analiz tekniği kullanılarak tane şekli yuvarlaklık, pürüzlülük ve uzunluk oranı tanımlarıyla karakterize edilmiştir. Tanelerin kantitatif karakterizasyonu LECO 2001 Otomatik görüntü analizörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ufalama aletleri olarak; çeneli kırcı, konili kinci (2 kademe), çekiçli kinci ve bilyalı değirmen ve cevher olarak da farklı oluşum gösteren beş kromit cevheri (Bantlı, Dereboyu, Kef, Lasir ve Yunuskuyu) çalışmalarda kullanılmıştır. Cevherlerin kırılmamış tane boyutları, görüntü analiziyle tespit edilmiş ve tüm cevher gruplarının ortalama Feret çaplamın %99'unun 600 um altında olduğu tespit edilmiştir. Her ufalama aletinde aynı koşullarda ufalanan cevher gruplarından elde edilen -600 mm ürünleri, 9 farklı elek fraksiyonuna ayrılmış ve her elek fraksiyonundaki ürünler için bir parlatma metodu geliştirilerek parlak kesitler hazırlanmıştır ve bu işlemlerde otomatik aşındırma/parlatma makinesi kullanılmıştır. Her tane fraksiyonunda serbest kromit tanelerinin tane şekilleri LECO 2001 görüntü analizörü ile ölçülmüştür. Hazırlanan 300 parlak kesit üzerinde toplam 104 719 adet tane ölçümü yapılarak, ölçümler STATISTICA programında değerlendirilmiştir. Ufalama aleti ürünlerinin tüm elek fraksiyonlarında ölçülen tane şekilleri açısından farklılık olup olmadığını test etmek için varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Hangi boyut fraksiyonlarının diğerlerinden farklı olduğunu ayırt etmek için Duncan çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Ayrıca; aynı ufalama aletinde ufalanan farklı cevher gruplarının tane şekil dağılımları ve farklı ufalama aletlerinde ufalanan aynı cevher grubunun tane şekil dağılımları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.VI Yapılan çalışma sonunda, tane şeklinin kullanılan ufalama aletinin cinsine, cevher oluşum tipine ve tane boyutuna bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Tane şeklinin kantitatif karakterizasyonunda, ufalama aletlerine göre en yüksek yuvarlaklık, en düşük pürüzlülük ve uzunluk oranı şekil dağılımlarının, çekiçli kırıcı ve bilyalı değirmende ufalanan ürünlerde olduğu saptanmıştır. Cevher tipine göre, kullanılan ufalama aletlerinde en az tane şekil değişimi gösteren cevher tipinin Bantlı kromit cevheri olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak yuvarlaklığın, pürüzlülük ve uzunluk oram ile ters orantılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY The aim of this study is to characterize the shape of comminuted mineral particles quantitatively and to determine the effect of comminution machines, ore characteristics and particle size, which may affect the particle shape, on particle shape. Particle shape is characterized as roundness, roughness and aspect ratio definitions by using image analysis technique. The quantitative characterization of particles is achieved by using LECO 2001 automatic image analyzer. Jaw crusher, cone crusher (two stage), hammer crusher and ball mill are used as comminution machines and differently bedded five types of chromite ores (Bantlı, Dereboyu, Kef, Lasir and Yunuskuyu) are used in the studies. The unbroken grain sizes of chromite ores are determined by image analysis and it is found that 99 % of all ore samples' mean Feret diameter is under 600 urn. All ore groups are comminuted at the same conditions and their -600 um products are separated into 9 size fractions by sieving. A grinding/polishing method is developed for each of the size fractions and polished sections are prepared for image analysis. An automatic grinding/polishing machine and its consumables are used for preparing polished sections. The shapes of completely free chromite particles are measured in each size fractions by LECO 200 Î image analyzer. 300 polished sections are prepared and Î04 719 particles are measured totaly on the sections. Measurements are evaluated statisticaly with STATISTICA program. Analysis of variance (ANOVA) is used to test if any shape differences between all sieve fractions of comminution machines. To distinguish which of the size fractions are significantly different from which other size fractions, the Duncan's multiple comparison test is applied. In addition, particle shape distributions of different ore groups comminuted in the same comminution machines and particle shape distributions of the same ore groups comminuted in different comminution machines are compared statistically.VIII It is concluded that particle shape depends on comminution machines, ore type and also on particle size. It is found that in quantitative characterization of particle shapes due to comminution machines, the particle shape distributions with maximum roundness, minimum roughness and aspect ratio are obtained by comminution in hammer crusher and ball mill. Due to ore type, it is assigned that the lowest particle shape deviation between ores comminuted in different comminution machines is obtained in banded ore type. It is determined that roundness increases while roughness and aspect ratio decreases generally.