Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen glohaven şeftali çeşidinde hasat dönemi boyunca ağaç olumunda gözlemlenen değişimler
Changes obsurd on maturity of glohaven peach cultivar during the harvesting period in Tekirdağ ecological conditions
  1. Tez No: 168168
  2. Yazar: SEVGİ POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, hasat olumu, yeme olumu, hasat tarihi, hasat kriterleri, Peach, harvest, maturity, ripening, harvest date, harvest parameters u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZÎ TEKİRDAĞ EKOLOJİSİNDE YETİŞTİRİLEN GLOHAVEN ŞEFTALİ ÇEŞİDİNDE HASAT DÖNEMİ BOYUNCA AĞAÇ OLUMUNDA GÖZLEMLENEN DEĞİŞİMLER Sevgi POYRAZ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa BÜYÜKYILMAZ 2005 69 sayfa Bu araştırmada Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen Glohaven şeftali çeşidinde hasat dönemi boyunca ağaç olumunda meydana gelen değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat olumu çalışmalarına bölge ekolojisinde Glohaven şeftali çeşidi için önerilen hasat tarihinden 10 gün önce başlanmış ve 15 gün sonrasına kadar devam edilmiştir. 5 'er gün aralıklar ile yapılan hasatlarda meyve örnekleri“ham”,“yan olgun”,“olgun”ve“aşın olgun”olgunluk sınıflarına aynlarak, hasat tarihinde ve olgunlaştırmadan sonra olmak üzere iki dönemde meyve boyutlan, zemin rengi, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktan, titre edilebilir toplam asit miktan ve tadım testi özelliklerine ait gözlem, ölçüm ve analizler yapılmış ve bu özelliklerde 6 hasat dönemi boyunca meydana gelen değişimler İncelenmiştir. Sonuç olarak; hasat olumunda zemin rengi ve meyve eti sertliğinin Glohaven şeftali çeşidinin en uygun hasat zamanının belirlenmesinde oldukça önemli iki ölçüt olduğu saptanmış, incelenen bütün özellikler dikkate alındığında, uzak pazarlara gönderilmesi durumunda meyvelerin“yan olgun”, yakın pazarlara gönderileceklerin“olgun”ve hemen tüketileceklerin“aşın olgun”olgunluk sınıfında hasat edilmeleri gerektiği sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis CHANGES OBSERVED ON MATURITY OF GLOHAVEN PEACH CULTTVAR DURING THE HARVESTING PERIOD IN TEKİRDA? ECOLOGICAL CONDITIONS SEVGİ POYRAZ Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmen of Horticulture Supervisor : Prof. Dr. Mustafa BÜYÜKYLMAZ 2004 69 page In this study, it is aimed to determine changes on the maturity properties observed during the harvesting period of Glohaven peach cv. grown in Tekirdağ ecological conditions. Maturity studies were initiated 10 days before and continued 15 days after the suggested harvest date for the region. 6 harvests were made by 5 days intervals. Harvested fruits were classified as“unripe”,“semi ripe”,“ripe”and“over ripe”. Evaluations were based on the parameters of fruit size, ground color, fruit weight, flesh firmness, total soluble solids, total titratable acidity and taste test scores. Observations, measurements and analysis were made at each of 6 harvest periods. Ground color and flesh firmness were found to be two important parameters that could be used for determining the most suitable maturity date. Considering the all criteria during this reseach it is suggested to harvest the“semi ripe”fruits for shipping to distant markets and the“ripe”fruits for shipping to near markets,“Over ripe”fruits should be considered for immediate consumption.