Bazı yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin Çorlu yöresindeki performanslarının incelenmesi
Investigations on the performances of some pome and stone fruits species in the vicinity of Çorlu
  1. Tez No: 268630
  2. Yazar: AHMET ALKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma (Malus domestica Borkh), Erik (Prunus domestica L.), Şeftali (Prunus persica Stokes (Bathch), Performans, Apple (Malus domestica Borkh), Plum (Prunus domestica L.), Peach (Prunus persica Stokes (Bathch), Performans
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma 2009 yılı vegetasyon döneminde Çorlu / Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen (M.Alkış çiftliği) çöğür anacı üzerine aşılı Starking Delicious, Starkrimson Delicious, Golden Delicious ve Starkspur Golden Delicious elma çeşitleri; Can, Stanley, Giant ve President erik çeşitleri ile Early Red, Dixired, Red Haven, Crest Haven ve J.H.Hale şeftali çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Ele alınan bu çeşitlerde fenolojik gözlemler ve pomolojik ölçümler yapılmış ve verim değerleri alınmıştır.Çeşitlerin performansları ile ilgili veriler, incelenen özelliklerden verim, meyve iriliği, erkencilik, yeme kalitesi ve ağaç gelişimi yönünden değiştirilmiş Tartılı Derecelendirme yöntemi ile değerlendirilmiş ve sonuçta; elmada Starking Delicious; erikte President ve şeftalide Crest Haven şeftali çeşitleri enyüksek toplam değer puanı alarak ilk sıraya yerleşmişlerdir. Genel olarak verilerin değerlendirilmesi sonucunda sözü edilen türlerin Çorlu yöresinde iyi performans gösterdikleri kanaatına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on Starking Delicious, Starkrimson Delicious, Golden Delicious and Starkspur Golden Delicious apple cultivars, Can, Stanley, Giant and President plum cultivars and Early Red, Dixired, Red Haven, Crest Haven and J.H.Hale peach cultivars budded on seedling rootstocks during the vegetation period of 2009 at the M.Alkış orchard in the vicinity of Çorlu / Tekirdağ. Phenological observations were made and pomological measurements and yield data were recorded for those cultivars.Data were evaluated by modified Weighted Rankit Methods based on the parameters of yield, fruit size, earliness, eating quality and tree growth for the performances of the cultivars. As a result Starking Delicious apple; President plum and Crest Haven peach had the highest points and took the first rank. In general, ıt was believed that the species studied, showed good performance based on the evaluation of the data in the vicinity of Çorlu.