Toplam kalite yönetiminde motivasyonun önemi
Motivation in total quality management
  1. Tez No: 168173
  2. Yazar: AŞKIN AKSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN ORAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: TKY, Motivasyon, Verimlilik, İletişim, İhtiyaç, Güdülenme, Yetki, Ödül, Geri bildirim, Liderlik
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ Aşkın AKSOY Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomi Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Yasemin ORAMAN 2005 Araştırmada, bir tekstil fabrikasındaki toplam kalite yönetimine paralel olarak motivasyon faktörlerinin uygulanması incelenmiş ve motivasyonda daha etkili bir rol oynayabilecekler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda, motivasyon faktörlerinin işyerinin ilerlemesine katkıda bulunan elemanlar olduğu ortaya çıkarılmış ve karan onaylamak, parasal ödüller, takdir, sosyal aktiviteler ve yetkilendirme gibi yöntemlerin motivasyon stratejisinde kullanımının modern şirketlerde gerekli olduğu belirtilmiştir. Günümüzde, çalışanlar kendilerini ilgilendiren her kararın görüşülme ve sonuçlandırılma sürecinde kendi fikirlerini beyan edebilmek için aktif bir rol talep etmektedirler. Bu yüzden katılma, yetki değişimi, kişisel ve şirketsel gelişim, kaliteyi artırmaya yönelik ödül sistemleri ve çalışanların bütün potansiyel kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve kullanımını sağlayan bir yönetim tarzını cesaretlendiren bir atmosferin oluşturulması benimsenmelidir. Çalışanları motive etmek ve onların basan şanslarını arttıracak metodlar geliştirmek, yönetim sistemlerinin ana amaçlarından olmalıdır. Günümüzde bütün bunları yerine getiren sistem, insan faktörlerine önem veren ve geliştirmeye çalışan Toplam Kalite Yönetimi sistemidir.Bu çalışma, Toplam Kalite Yönetiminin çalışanların motivasyonuna yardımını değerlendirmeyi ve incelemeyi amaçlamaktadır.İşletme bünyesinde çalışanlara ücret, emeklilik, sosyal güvence, iş güvencesi, yükselme ve terfi, sosyal uğraşlar gibi olanaklar sağlanmaktadır. Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde vatandaşların gelecekle ilgili kaygılarının olması, işsizliğin yoğun olması, sağlık ile ilgili problemlerin yaşanması ve geçim şartlarının zorluğu gibi nedenlerle çalışanların üzerinde durdukları imkanların başında emeklilik şartlan, sosyal güvence ve iş güvencesi ile ücret artışlarının geldiği görülmektedir. Bu imkanlar çalışanların firma seçimlerinde de önemli rol oynamaktadır. Birçok firma gibi incelenen firma da kendi başarısını artırabilmek için çeşitli motivasyon yöntemlerine başvurmaktadır. Bu çabaların çalışanlar tarafından fark edilme oranı oldukça yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis of Master MOTIVATION IN TOTAL QUALITY MANAGEMENT Aşkın AKSOY Trakya University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Economics Supervisor : Yrd.Doç. Dr. Yasemin ORAMAN 2005 In the research, application of motivation factors which are parallel to total quality management in a textile factory, were examined and the best motivation factors that can play more efficient role in motivation were tried to be found out. At the and of the research, the fact that the motivation factors are the elements that contribute the development of the company was exposed and it was stated that, the usage of the means such as approving the decision, economic rewards, appreciation, social activities and making someone authorized in the strategy of motivation are necessary for modern companies. Nowadays, the employees demand an active role in the discussion and conclusion process of every decision that concern them in order to give their opinions. Because of this, forming an atmosphore that encourages participation, authority alteration, personal and organizational development, assuming quality supporting reward systems and a management manner devoted to improving and making use of the employees' all potential abilities must be adopted. Motivating the employees and developing methods of increasing their chance of success, must be in the main purpose of management systems. Today, the management system that carries on all these, is Total Quality Management system which gives importance to human factor and in tends to improve it. This study aims at evaluating and dealing with Total Quality Management's assistance to emloyees' motivation.and solary increase because of the reasons as woraiying about the future, high unemployment rate, health problems and the difficulties in the life conditions. These conditions play an important role for he company selection of the employees. The company that was invertigated like mast of the others has various motivation methods in order to increase its success. Teh rate of realizing these efforts by the employess is really high. Key Words : Total quality management, motivation, prodvetivity, communication, needs, motivation, authonity, prize, feedback, leadership.