Orantılı sayaçlar için basit bir gaz kazanclı bağıntısı
  1. Tez No: 168193
  2. Yazar: ADNAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ÖZMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gazlı orantılı sayaçlar, gaz kazancı, Argon tabanlı gaz karışımları, Gaseous proportional counters, gas gain, Argon based gas mixtures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çeşitli geometrilere sahip gazlı orantılı sayaçlardan alınmış olan deneysel yük kazancı verilerinden yararlanılmıştır. Bu veriler gaz karışımına, karışım oranına ve basınca bağlı olarak farklı değişimler gösterebilmektedir. Bu değişimlere uygun fonksiyonel yapılar bulmak için gerilimin bir fonksiyonu olarak verilen basit büyük kazancı bağıntısından faydalanılmıştır. Bu ifadeye gerilime bağlı basit yapıda terimler ilave ederek ve uygun fit parametreleri seçerek, gazlı orantılı sayaçlardan alınan herhangi bir veri takımına uyabilen basit yük kazancı bağıntıları türetilmiştir. Ayrıca fit parametrelerinin moleküler gaz miktarına ve basınca olan bağlılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study experimental gas gain data obtained from gaseous proportional counters, which have various geometry, have been utilized. These data have different variations depending on gas mixture, amount of molecular gas and pressure. In order to find appropriate functional expressions for these variations, we benefitted from a simple gas gain relation given as a function of applied voltage. By adding simple terms depending on applied voltage to this expression and choosing appropriate fit parameters, simple gas gain relations, which can match with any set of data taken from gaseous proportional counter, have been derived. Dependency of fit parameters on the amount of molecular gas and pressure has been also investigated.