Sinerjik kontrollü darbeli MIG/MAG T-bağlantı kaynağında tel besleme hızının dikiş geometrisi ve kaynak parametrelerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of wire feed speed on the welding parameters and weld bead geometry at the position of t-joint with synergic controlled pulsed mig/mag welding
- Tez No: 554530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: T-Bağlantı, Sinerjik Kontrollü Darbeli MIG/MAG Kaynağı, XAR400, S690QL, kaynak dikiş geometrisi, T-Joint, Synergic Pulsed GMAW, XAR400, S690QL, weld bead geometry, macro test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Tasarım ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde imalat yöntemleri arasında endüstride vazgeçilmez yöntemler arasında yer alan kaynak, ilk çağlardan itibaren günümüze kadar sürekli kendini yenileyen gelişmiş teknolojilerin entegresi ile kalitesini sürekli geliştirmektedir. Kaynak, günümüzde demir esaslı veya demir dışı malzemelerin kullanıldığı tüm imalatlarda uygulama alanına sahiptir. Bu çalışmada, ergitme esaslı kaynak tenolojileri grubundan gazaltı MIG/MAG kaynak yöntemine ait sinerjik kontrollü darbeli MIG/MAG kaynak yöntemi son yıllarda tekrar edilebilir kaynak kalitesi, verimlilik ve kolay kullanımı ve operatör hatasını en aza indirgeyen sprey ark metal iletiminin üstün yönlerini ve globular metal iletimin olumsuzluklarını bertaraf eden bu yöntem detaylı olarak ele alınmıştır. Literatürde P-GMAW olarak da ifade edilen darbeli MIG/MAG kaynağı, kaynak değişkenlerinin seçimi konusunda özelleştirilmiş sinerjik kontrollü darbeli MIG/MAG kaynak robotu kullanılarak, kaynak nüfuziyetine doğrudan etkiyen değişkenlerin etkisini tespit etmek amacıyla özellikle iş makinaları sektöründe yoğun olarak kullanılmakta olan yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelik olan S690QL ve aşınmaya karşı direnci ile bilinen XAR400, 6mm sac kalınlıklarında T bağlantı şekli ile sinerjik kontrollü darbeli MIG/MAG kaynak tekniğine göre çalışan Closs Qineo Pulse 600A kaynak robotu kullanılarak kaynağı gerçekleştirilmiştir. Tel besleme hızı, ark boyu ve ark dinamiği kaynak değişkeni olarak seçilmiş olup diğer kaynak değişkenleri tüm kaynak işlemlerinde sabit tutulmuştur. Deneysel sonuçlarda seçilen kaynak değişkenlerinin nüfuziyete etkisini incelemek amacı ile dikiş geometrisinin makro fotoğrafları alınarak nüfuziyet ve bu değişkenlerin kaynak akımı ve kaynak gerilimine etkileri incelenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde; tel besleme hızının artması ile nüfuziyetin arttığı, ark boyunun azalması ile nüfuziyette bir miktar azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the present time, welding is essential technic among the manufacturing methods in the industry. The welding has application area in all areas where iron-based or non-ferrous materials are used nowadays. It is used very different area so by thinking both working conditions and features of material and we achieve this aim with very different techniques. In this study, pulsed MIG / MAG method(P-GMAW) of MIG / MAG welding method from the group of welding-based welding technologies. The P-GMAW, has achieved repeatable welding quality, efficiency and ease of use in the last few years and reduced method the operator error to the minimum. With this method, superior aspects of spray arc metal conduction, which is eliminating the disadvantages of globular metal conduction is examined in detail. In the literature, the method, also referred to as P-GMAW, is presented integrated with experimental and theoretical research. The effect of variables which are directly affecting welding penetration in a synergic P-GMAW, S690QL, high-strength low-alloy steel which is used extensively in the construction machinery industry and XAR400, known for its resistance to abrasion are used for welding. The welding was made T-joint with 6 mm sheet plate. Wire feed speed, arc length and arc dynamics were chosen as welding variables and other variables were kept constant in all welding processes. At the experimental results, penetration values were determined by the influence of weld parameters by taking macro photograph of weld bead. Generally; increased penetration with increasing wire feed speed, increased penetration with arc length reduction, decreased arc length and a slight decrease in penetration were observed. Experimental and theoretical studies have been presented, and this study gives a new light on the progress of the developing P-GMAW.