TIG ve MIG yöntemleriyle kaynak yapılan alüminyum alaşımlarının mekanik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 168228
  2. Yazar: TANER ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AGAH UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ETIAL-60, TIG, Çekme dayanımı, Vickers sertlik, ETIAL-60, TIG, MIG, Tensile strength, Vickers hardness
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Günümüzde yaygın olarak kullanılan birleştirme yöntemlerinden olan kaynak işlemi, konstrüksiyon güvenirliği (dayanıklılığı) ve maliyeti bakımından mühendislik çalışmalarında geniş yer kapsamaktadır, özellikle kaynak sonrası malzeme davranışlarının incelenmesi, çalışma verimini arttırmada oldukça önemli bir konudur. Yapılan bu çalışma ile alüminyum alaşımı (ETIAL-60) bir malzemenin mekanik özelliklerinin kaynak yöntemine ve parametrelerine bağlı olarak değişimi deneysel olarak incelenmiştir. Kaynak işlemlerinde TIG ve MIG olmak üzere iki farklı kaynak yöntemi kullanılmıştır. Her iki yöntemde de diğer tüm parametreler sabit tutularak kaynak akımı ve gaz debisi değerleri değiştirilmiştir. Kaynak edilmiş alüminyum alaşımları çekme ve sertlik testlerine tabi tutularak sonuçlar karşılaştınlmıştır. Bu malzeme için kaynak akımı ve gaz debisi değişimlerine bağlı olarak elde edilen çekme gerilmesi ve sertlik sonuçlan grafiksel olarak sunulmuştur. îç yapıdaki değişimler optik mikroskop yardımıyla incelenip, kaynağın etkisi daha açık olarak görülmüştür. Böylece kullanım alanına ve ihtiyaçlara bağlı olarak; istenen mekanik özellikleri sağlayan kaynak dikişleri için uygun kaynak akımı ve gaz debisi değerlerini bu eğriler üzerinden tespit etmek mümkün hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At the present time, the welding process used widely as the joining method has an important place in the engineering applications in point of the structural stability (strength) and the cost. Especially, investigation of the material behaviours after the welding process is momentous matter in increasing of the using performance. In this research, the changes in the mechanical properties of the Aluminium alloy ÇETIAL-60) were investigated experimentally by depending on the welding methods and parameters. Two different welding methods as TIG and MIG were used in the welding processes. The welding current and the shielding gas flow rate were varied by keeping constant the other all welding parameters in both methods. The results obtained with tensile and hardness examinations on the welded Aluminium alloys were compared with each other. Tensile strength and hardness results obtained depending on variations of the welding currents and the shielding gas flow rates were presented graphically for this alloy. The changes in the microstructures of the specimens were examined with the optical microscope and so, the effect of the welding process has been seen more clearly. Consequently, it has been possible to determine the appropriate values of the welding currents and the shielding gas flow rates with these curves for these welding pools provided the desired mechanical properties by depending on the application areas and expectations.