Mesogenik bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Characterization and synyhesis of mesogenic copper(II) complexes
- Tez No: 168307
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı Kristaller, Metallomesogenler, Schiff Bazları, Kiral İminler, Bakır (II) Kompleksleri, Liquid Crystals, Metallomesogens, Schiff Bases, Chiral Imines, Copper (II) Complexes XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Metal içeren sıvı kristaller 100 yıldır biliniyordu fakat 1986 yılından sonra bu konuda önemli araştırmalar yapılmıştır. 1994 yılının ilk yarısında literatürlerde metallomesogenler tanımlanmış ve daha sonra konuya yoğun ilgi nedeniyle metallomesogen makalelerinde önemli bir artış olmuştur. Metallomesogenler hem organik sıvı kristal bileşiğinin özelliklerini hem de metal iyonunun varlığında oluşan özellikleri kombine etmişlerdir. Bu bileşikler ilginç manyetik, elektrik, optikal ve elektro-optikal özellikler gösterir. İlk yıllarda, klasik kalamitik nematik ve smektik mesofazlar gösteren metal içeren termotropik sıvı kristaller ile çalışılmıştır. Daha sonraki yıllarda molekülün geometrisine göre sınıflandırma yapılmış ve birçok bileşiğin diskotik mesofaz gösterdiği bulunmuştur. Son çalışmalar ise mesofazm diskotik ve kalamitik olarak sımrlanamayacağını, ikisi arası durumlarında mümkün olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, kiral imin ligandlarınm alkil çevresi farklandırılarak, yeni mesogenik bileşikler elde edilmiş ve farklı alkil zincirli kiral imin bileşiklerinin bakır kompleksleri oluşturulmuştur. Yapıları spektroskopik yöntemlerle aydınlatılan bileşiklerin sıvı kristal özellikleri optik polarizasyon mikroskobu ve termal analiz yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Metal containing liquid crystals have been known for some 100 years but significant research on this topic has been done after 1986. Metallomesogens have been described in the literature in the first half of 1994 and since then more than a significant increase in reports of metallomesogens has occured due to the intensive interest to the topic. Metallomesogens combine both the properties of the organic liquid crystal compound and the properies due to the presence of the metal ion. This compounds show interesting magnetic, electrical, optical and electro-optical properties. At first, metal-containing thermotropic liquid crystals showing classical calamitic nematic and smectic mesophases have been studied. In later years classification according to molecular geometries has been made and it has been found that many compounds show discotic mesophase.Recent studies have shown that the mesophase can not be limited with discotic and calamitic mesophases, and that intermediate conditions are possible. In this work, changing the alkyl periphery of chiral imine ligands, new mesogenic compounds have been produced and copper complexes of chiral imine ligands with different alkyl chains have been obtained. The structures of the compounds have been elucidated with spectroscopic methods and their liquid crystal properties have been examined with polarization microscopy and termal analysis.