Leaflet java script kitaplığı kullanılarak etkileşimli kampüs bilgi sistemi oluşturulması
Creating an interactive campus information system using the leaflet java script library
  1. Tez No: 912793
  2. Yazar: NARİN BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Leaflet, İnteraktif Harita, Coğrafi bilgi sistemleri, Web CBS, Leaflet, Interactive Map, Geographic Information Systems, Web GIS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İlk insanoğlunun günlük yaşamlarını anlatmak ve avlanma alanlarının yerlerini paylaşmak için duvarlara resim çizmesinden beri, haritaların bu kadar bilgi aktarabilmesi bizlere hep büyülü gelmiştir. Kağıt ortamında çizilen haritalar günümüzde internet teknolojisinde yaşanan teknolojik gelişmeler neticesinde başka bir boyut kazanmıştır. Günümüz teknolojisinde internet ortamında haritaların paylaşılması ve konumsal verinin işlenmesi mümkün hale gelmiştir. Bu ortamda coğrafi verinin toplanıp analiz edilmesi sağlanmaktadır ve bu analizlerden faydalı sonuçlar elde edilebilmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) de bu gereksinimleri sağlayan bir teknolojik araçtır. Sürekli güncellenen yazılım yetenekleri, CBS yazılımlarında hem kapalı kaynak kodlu olarak üretilebilir hem de gönüllü kişilerce açık kaynak kodlu olarak geliştirilebilir olmasına olanak sağlamıştır. İnternetin temel teknolojilerinden olan yazılımlar için geliştirilen önemli programlama dillerinden biri de JavaScript (JS)'dir. Son yıllarda Javascript'in web harita yapımı dünyasında büyük söz sahibi olduğu bilinmektedir. Web tabanlı etkileşimli haritalar için önde gelen açık kaynak kodlu ve en yeni teknolojilerden biri olan Leaflet JavaScript kütüphanesi, çoğu geliştiricinin ihtiyaç duyduğu tüm haritalama özelliklerine sahiptir. Leaflet JS, harita altlığı olarak OpenStreetMap ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu hizmeti sunan Leaflet kütüphanesi, hem ücretsiz ve herhangi bir üyeliğe bağlı lisans alma işlemine bağımlı kalmadan hem de açık kaynak kodlu olması avantajı ile kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu çalışmada, uygulama alanı olarak seçilen Erciyes Üniversitesi kampüsünün, vektör ve öznitelik verileri kullanılmıştır. Veriler bir CBS yazılımı olan QGIS'te düzenlendikten sonra GeoJSON formatına dönüştürülmüştür ki bu dosya WGS84 koordinat sistemini kullanmaktadır. Elde edilen GeoJSON dosyası HTML5 ve CSS3 programlama dilleri kullanılarak ve Leaflet JS kütüphanesini de içerecek şekilde bir kaynak kodu düzenleyicisi olan Visual Studio Code programına aktarılmıştır. Katman oluşturmak için uydu görüntüsünü, park alanlarını ve cadde isimlerini içeren haritalar değişken olarak adlandırılmıştır. Bu haritalar arası geçişi sağlamak amacıyla seçmeli tabaka butonu haritaya eklenmiştir. Sonuç olarak etkileşimli kampüs bilgi sisteminin, Leaflet JS kütüphanesi kullanılarak web haritasını oluşturmaya yönelik bir yöntem sunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ever since the first human beings drew pictures on walls to describe their daily lives and share the locations of hunting grounds, it has always seemed magical to us that maps can convey so much information. Maps drawn on paper have gained another dimension as a result of technological developments in internet technology. In today's technology, it has become possible to share maps and process spatial data on the internet. In this environment, geographical data is collected and analyzed, and useful results can be obtained from these analyses. Geographic Information Systems (GIS) is a technological tool that meets these requirements. Continuously updated software capabilities have enabled GIS software to be produced both as closed source and developed as open source by volunteers. One of the important programming languages developed for software, which is one of the basic technologies of the Internet, is JavaScript (JS). It is known that in recent years, JavaScript has had a big say in the world of web map making. As one of the leading open source and cutting-edge technologies for web-based interactive maps, the Leaflet JavaScript library has all the mapping features most developers need. Leaflet JS is designed to work with OpenStreetMap as the map base. The Leaflet library, which offers this service, is preferred by users because it is free, does not require any membership licensing, and has the advantage of being open source. In this study, vector and attribute data of Erciyes University campus, which was selected as the application area, were used. After the data was edited in QGIS, a GIS software, it was converted to GeoJSON format, which uses the WGS84 coordinate system. The resulting GeoJSON file was transferred to Visual Studio Code, a source code editor, using HTML5 and CSS3 programming languages and including the Leaflet JS library. To create layers, maps containing satellite images, parking areas and street names were named as variables. An optional layer button has been added to the map to enable switching between maps. As a result, it is aimed to present a method for creating the web map of the interactive campus information system using the Leaflet JS library.