2-metoksifenoksitiyoksanton asetik asitin sentezi ve fotopolimerizasyonu
The synthesis of 2-methoxphenoxythioxanthone acetic acid and it's photopolymerization
  1. Tez No: 168322
  2. Yazar: MEHMET MELİH ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NERGİS ARSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Metoksifenoksitiyoksanton, l-Metoksi-2-karboksimetoksitiyoksanton, 2-(Karboksimetoksi)tiyoksanton, fotobaşlatılmış serbest radikal polimerizasyonu, fotokimya, fotobaşlatıcı, 2-Methoxyphenoxythioxanthone, l-Methoxy-2-carboxymethoxythioxanthone, (2-Carboxymethoxy)thioxanthone, photoinitiated free radical polymerization, fotochemistry, photoinitiator. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bir fotokimyasal reaksiyon bir fotonun molekül tarafından absorpsiyonunu içerir (Grotthus- Draper kuralı). Absorplanan bu fotonun enerjisiyle molekülün elektronik olarak uyarılmış hali yaratılır ve bu molekül kararlı bir ürün oluşturmak üzere kimyasal bir dönüşüm yaşar ya da termal bir reaksiyon başlatma kapasitesine sahip geçiş reaktanı haline gelir. Alternatif olarak böyle bir hal uyarılma enerjisini kimyasal bir değişime uğramadan boşaltır yani fotofiziksel bir işlem (radyasyonlu ve radyasyonsuz) ile deaktivasyona uğrar. Işıkla başlatılmış polimerizasyon (fotopolimerizasyon) sistemlerinde en önemli bileşenlerden biri fotobaşlatıcılardır. Bir fotobaşlatıcı, absorpsiyon karakteristiğine uygun olan elektromanyetik spektrum bölgesindeki (genellikle 250-550 nm) ışının enerjisini alarak (uyarıldıktan sonra) ya kendisi a-parçalanmasına uğrayıp başlatıcı radikallerim oluşturan ya da diğer bir madde ile etkileşerek (yardımcı başlatıcı) başlatıcı radikallerinin oluşmasını sağlayan organik yapılı madde olarak tanımlanabilir. Bu oluşan radikaller de fotopolimerizasyon işlemlerinin başlatılmasında aktif rol oynarlar. Tiyoksantonlar normalde hidrojen abstrakte eden ve hava ortamında tek başlarına çalışmayarak reaksiyon başlatmak için bir hidrojen donöre ihtiyaç duyan çok önemli fotobaşlatıcılardır. Fakat günümüzde hidrojen donörünü de için de barındıran tek bileşenli tiyoksanton türevleri sentezlenmektedir. 2-Metoksifenoksitiyoksanton asetik asit ya da bir başka deyişle l-Metoksi-2- karboksimetoksitiyoksanton (MCM-TX) kendi molekülleri arasında hidrojen abstraksiyonunu takiben dekarboksilasyona uğrayıp başlatıcı radikalleri oluşturan tek bileşenli bir tiyoksanton türevi olarak sentezlenmiştir. Etkinliğinin incelenmesi amacıyla MCM-TX çeşitli mono, di ve triakrilatlar içinde kullanılmış. Hava ortamında polimerizasyon reaksiyonlarını tek basma başlattığı görülmüştür. Hem metilmetakrilatın DMF içindeki çözelti polimerizasyonu sonuçlan hem de epoksi akrilat içindeki RT-FTIR kullanılarak yapılan polimerizasyon sonuçlan daha önce sentezlenmiş olan 2-(Karboksimetoksi)tiyoksantonun (TX-OCH2COOH) sonuçlan ile karşılaştırlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A photochemical reaction requires a photon absorption by a molecule. An electronically excited state of the molecule is thus created and may subsequently undergo a direct chemical transformation into a stable product, or become an intermediate chemical reactant capable of initiating a thermal reaction. Alternatively, such a state may simply dissipate its energy of excitation without chemical change, undergo a photophysical process of deactivation (radiative and non-radiative). One of the most important components in photoinitiated polymerization systems is the photoinitiator. A photoinitiator can be defined as a molecule which absorbs light in the ultraviolet-visible spectral range, generally 250-550 nm, and convert this light energy into chemical energy in the form of reactive intermediates that undergo unimoleculer bond cleavage or interact with a second molecule (coinitiator) to generate free radicals. Subsequently these free radicals initiate polymerization in the presence of monomers. Normally, thioxanthones are among the most important hydrogen-abstracting photoinitiators that do not work alone and require H-donor in order to initiate a reaction. But today one component thioxanthone derivatives including the H-donor are being synthesized. 2-Methoxyphenoxythioxanthone acetic acid or in other words l-Methoxy-2- carboxymethoxythioxanthone has been synthesized as a one component thioxanthone derivative that undergoes a decarboxylation process following hydrogen abstraction. In order to determine its efficiency, MCM-TX has been used in several acrylate systems like mono, di and triacrylates and it has been found that it is capable of initiating the polymerization in air atmosphere without any aid from another H-donor. Both the results of methylmetacrylate polymerization in DMF and epoxyacrylate polymerization by using RT-FTIR have been compared with the results of previously synthesized (2-Carboxymethoxy)thioxanthone.